BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil utsette japansk UMTS-start

Det som skulle bli verdens første kommersielle UMTS-start i Japan i mai, blir utsatt med fire måneder. Operatøren NTT DoCoMo vil ikke ha fullt betalt for tjensten som åpner neste måned.

Frode Eriksen
24. apr. 2001 - 11:01

Det er mangelen på mobiltelefoner som gjør at DoCoMo venter med den kommersielle oppstarten av det nye mobilnettet som etter planen skulle åpne 30. mai i Tokyo. Nå er oppstarten utsatt til 1. oktober.

Utsettelsen er et tilbakeslag for det japanske mobilselskapet som har satset alt på å bli verdens første operatør med et kommersielt tredje generasjons mobilnett i drift. Men det er også dårlig nytt for en mobilbransje presset av stadig knappere deadline og usikre teknologiske løsninger.

DoCoMo vil nå i første omgang bare nøye seg med en introduksjonstjeneste, der brukerne bare betaler for samtalene, og ingen abonnementsavgift.

Ifølge Wall Street Journal vil utsettelsen i Japan kunne føre til at det globale mobilmarkedet rammes av ytterligere mistillit til evnen om å rulle ut og tjene penger på nye multimediatjenester fra mobilelefonen.

Blant DoCoMo sine teknologipartnere finnes både Nokia og Ericsson. Det japanske selskapet har budsjettert med 8 milliarder dollar i investeringskostnader de neste årene for å rulle ut sitt nye mobilnett.

Det japanske selskapet regner med bare 150.000 brukere av det nye mobilsystemet i år, tilsvarende 70 millioner brukere tilsammen i det japanske mobilmarkedet.

Så langt har to selskap varslet mobiltelefoner til det nye mobilsystemet ved lanseringen i mai.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.