TELEKOM

Vil utstyre mobiler med analytisk biobrikke

Japanske forskere har gjort framskritt som kan åpne for nye former for telemedisin.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. mars 2008 - 14:55

Det japanske teleselskapet NTT DoCoMo har sammen med forskere ved Universitetet i Tokyo kunngjort at de sammen har demonstrert det som skal være verdens første molekylære leveringssystem for molekylær kommunikasjon.

Systemet fungerer uten behov for ekstern strømforsyning og kan potensielt gjør de mulig å lage en biokjemisk analyseenheter på størrelse med en fingertupp. Denne enheten, som kalles en biobrikke og som på egenhånd kan konvertere kjemisk energi om til mekanisk arbeid, skal ifølge forskerne kunne plasseres i en mobiltelefon.

Det tenkte systemet vil kunne få en rekke bruksområder inne medisin og helse. Blant annet nevnes muligheten til å diagnostisere sykdommer eller stress ved la biobrikken i mobilen analysere en dråpe med blod eller svette. Dataene som genereres i den biokjemiske analysen kan så bli overført til en lege via tradisjonell mobiltelefoni. Dermed vil man kunne fjernutføre helsesjekker og lignende.

Biobrikke med molekylært leveringssystem integrert i mobiltelefon

Forskerne mener også at mobilen med biobrikken vil kunne ha bruksområder innen miljøvern, for eksempel ved vannanalyse, eller som underholdning, for eksempel i forbindelse med spådomskunst.

NTT DoCoMo skal ha banet vei innen feltet molekylær kommunikasjon. Dette er et nytt kommunikasjonsparadigme hvor molekyler brukes som kommunikasjonsmedium, Ved å kombinere kommunukasjonsteknologi og biokjemi, sikter NTT DoCoMo mot å utvikle system som kan overføre informasjon om den biokjemiske forholdene til levende organismer, for eksempel opphisselse, sinnsbevegelse, stress eller sykdom.

Oversikt over molekylært leveringssystem

Eksperimentet forskerne har utføret, skal ha bekreftet at leveringssystemet kan transportere spesifikke molekyler ved å bruke kunstig syntetiserte DNA-er og kjemisk aktiviserte «motor-proteiner». Dette er noe som typisk finnes i muskler og og nerveceller.

NTT DoCoMo og Universitetet i Tokyo skal fortsatt samarbeide om å forske på flere praktiske bruksområder for molekylær kommunikasjon, for å finne egnede molekyler og for å utvikle et faktisk molekylært leveringssystem for installasjon i en biobrikke.

Mer informasjon om teknikken finnes her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.