BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Vil være arnested for banebrytende forskning

Google X ledes trolig av medgründer Sergey Brin.

Googles førerløse bil videreutvikles trolig ved Google X-laboratoriet. Her vises en slik bil sammen med toppledelsen i selskapet, Eric Schmidt (bak bilen), Larry Page (i førersetet) og Sergey Brin.
Googles førerløse bil videreutvikles trolig ved Google X-laboratoriet. Her vises en slik bil sammen med toppledelsen i selskapet, Eric Schmidt (bak bilen), Larry Page (i førersetet) og Sergey Brin. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. nov. 2011 - 15:37

Google har lagt ned selskapets Labs-prosjekt. Samtidig har selskapet gjennomført både vår- og høstregjøringer hvor en rekke tjenester har blitt nedlagt for å konsentrere ressursene på et mindre antall viktige tjenester produkter.

Det betyr ikke at selskapet har gitt seg med å tenke i nye baner. New York Times skrev søndag om noe som kalles for Google X. Dette er angivelig et hemmelig laboratorium et sted i San Francisco Bay Area hvor Google jobber med prosjekter som i utgangspunktet kan virke temmelig fjernt fra selskapets kjernevirksomhet.

New York Times skriver at Google X-laben reflekterer at Google har ambisjoner om å være et sted hvor det også skjer banebrytende forskning og utvikling, tilsvarende det miljøer for Xerox PARC og Bell Labs har blitt kjent som.

Alt tyder på at det er Sergey Brin, den minst offentlige av de to Google-gründerne, som leder Google X. Han har tidligere sagt at han er involvert i noen få, men spekulative prosjekter.

Selskapet har allerede utviklet en førerløs bil, og mye tyder på at robotteknologi og kunstig intelligens er blant de sentrale forskningsområdene i Google X.

Ifølge New York Times er flere av personene som er tilknyttet Google X, ledende på sine felt. Dette gjeldet blant annet Sebastian Thrun, som er ekspert på robotteknologi og kunstig intelligens, og professor ved Stanford University, hvor Google har hentet mange av sine teknologer.

Ved Google X-laboratoriet jobber angivelig også Andrew Ng, en Stanford-professor som er ekspert på å lære roboter og maskiner å opptre på samme måte som mennesker. Der jobber han også sammen Johnny Chung Lee, som var med på utvikle Microsofts Kinect-teknologi.

Ingen hos Google vil uttale seg som Google X, men enkelte eksterne med kjennskap til prosjektet, har lettet litt på sløret.

Dette gjelder blant annet Rodney Brooks, professor emeritus ved MIT og grunnlegger av Heartland Robotics.

Ifølge Brooks er det mange av ideene som Google X jobber med som er på konseptstadiet, men det skal være ett produkt som vil bli lansert innen utgangen av året.

Jill Hazelbaker, en talskvinne hos Google, vil overfor New York Times ikke si noe om laboratoriet, men forteller at investering i spekulative prosjekter er den viktig del av Googles DNA. Hun er likevel nøye med å understreke at pengesummene som brukes på dette, er veldig små i forhold til det selskapet investerer i kjernevirksomheten.

Fordi denne typen forskning er knyttet til stor risiko, hvor det kan ta mange år før man oppnår resultater, kan den virke skremmende på en del investorer og analytikere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.