Vil varsle katastrofer på mobil

I tillegg til nødnett for blålys-bransjen vurderes det å varsle katastrofer direkte til folks mobiler.

I tillegg til nødnett for blålys-bransjen vurderes det å varsle katastrofer direkte til folks mobiler.

Det skal bygges nytt nødnett i milliardklassen her til lands, så politi, brann og helseetatene skal kunne kommunisere fritt ved ulykker og katastrofer. Parallelt vurderer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om ikke også sivilbefolkningen kan varsles. Det kan være på tide å pensjonere de gamle sirenene som skal varsle i tilfelle bombeangrep.

Det norske programvareselskapet UMS, Unified Messaging Systems, er en aktuell leverandør av varslingssystemer som benytter folks mobiltelefoner, melder Dagens Næringsliv. De mener slike systemer blant annet kan brukes ved branner, til å varsle beboere i en boligblokk hvis det oppstår brann. Beboerne kan bli oppringt med en automatisk beskjed eller motta en tekstmelding, og med et tastetrykk melde tilbake om de klarer å komme ut selv, eller trenger assistanse.

Teknologien til UMS gjør det mulig å sende samme melding til svært mange mottakere svært raskt. Per i dag kan systemet kun sende til numre som ligger i en base og er knyttet til det aktuelle området.

– Vi jobber også med et «cell broadcast» system, som skal gjøre det mulig å sende samme melding til alle som er tilkoblet en spesiell antenne eller antennene i et spesielt område. Vi arbeider med å integrere dette i vårt system, sier Kjell Heen, administrerende direktør i UMS.

Tsunamien i Asia er tydeligvis ikke glemt, for et annet mulig bruksområde som nevnes, er å sende meldinger til turister på reise dersom noe hender i området de befinner seg. Flere reiseoperatører skal være interessert.

Til toppen