Vil vaske skittentøy i retten

Heller det enn ordkrig med Autonomy-gründer Mike Lynch, sier HP.

Vil vaske skittentøy i retten
Mike Lynch har sendt et åpent brev til styre i HP. HP nøyer seg med å svare at de ser fram til at Lynch forklarer seg i retten, under ed. Bilde: HP

I forrige uke avfyrte HP-ledelsen en kraftsalve mot tidligere Autonomy-sjef Mike Lynch: De påsto at de var blitt svindlet for milliarder av Lynch og andre Autonomy-topper da de kjøpte selskapet i september i fjor. Saken er anmeldt til relevante myndigheter i USA og Storbritannia, og HP varslet samtidig private søksmål for å begrense sine tap. HP mener Autonomy bevisste forfalsket sine regnskaper for å drive opp aksjekurs og markedsverdi. I regnskapet for oktober-kvartalet avskriver HP verdien av Autonomy med 8,8 milliarder dollar, hvorav 5 milliarder skal skyldes svindelen.

Lynch innledet straks en ordkrig mot HP.

I går trappet han opp denne ordkrigen i et åpent brev til HPs styre der han igjen avviser alle påstander om at han skal ha opptrådt ukorrekt eller upassende. Dokumentet er sendt per e-post til en lang rekke amerikanske medier, og gjengitt i sin helhet i mange av dem, blant annet Business Insider.

I brevet krever Lynch en «umiddelbar og spesifikk forklaring» på beskyldningene rettet mot ham. Han ber om å få tilsendt den foreløpige rapporten og øvrige dokumentasjon som HP har sendt til henholdsvis USAs finanstilsyn SEC og britisk økokrim (Serious Fraud Office, SFO). Han ber om at HP publiserer regnestykket bak påstanden om at svindel i Autonomy skal ha kostet HP 5 milliarder dollar. Han kommer også med en rekke andre krav og spørsmål.

HPs svar foreligger som pressemelding: Statement Regarding Open Letter from Mike Lynch.

Her gjentar HP at en intern granskning har avdekket materiale som tyder på at det ble begått misligheter i forbindelse med deres kjøp av Autonomy. HP sier de har overlatt saken til myndighetene, blant dem SEC, SFO og USAs justisdepartement, og at de overlater til disse å forholde seg til Mike Lynch. Samtidig gjentar HP at de vil levere søksmål mot «involverte partier» på et passende tidspunkt.

– Lynch ivrer etter en debatt. Vi tror en rettslig prosess er den riktige måten å få fram fakta og håndtere saken på vegne av våre aksjonærer. I den forbindelse ser vi fram til å høre hvordan Lynch og andre tidligere Autonomy-ansatte besvarer spørsmål under ed.

HP vil med andre ord at skittentøyet etter Autonomy skal vaskes i retten, og avstår fra den offentlige ordkrigen Lynch prøver å provosere fram.

På sin side er HP gjenstand for søksmål fra en investor som mener seg ført bak lyset av manglende eller feilaktige informasjon om HPs økonomiske situasjon og utsikter. Søksmålet, som kan få status som fellessøksmål, påstår også at HP-ledere som har solgt HP-aksjer i tidsrommet august 2011 til november 2012 har handlet på grunnlag av innsideinformasjon, og følgelig brutt loven.

Les mer om: