BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil vise Windows på ARM-prosessor

Lekkasjer tyder på at Microsoft-sjef Steve Ballmer vil «sprenge en bombe» over nyttår.

22. des. 2010 - 10:41

5. januar skal Microsoft-sjef Steve Ballmer holde en hovedtale ved åpningen av CES, en stor årlig messe for forbrukerelektronikk i Las Vegas.

Uavhengig av hverandre melder Bloomberg og Wall Street Journal at talen vil omfatte en demonstrasjon av operativsystemet Windows på en ARM-prosessor. IT-tjenesten Cnet har fått samme tips, med en presisering om at Microsoft vil sørge for en lukket demonstrasjon av Windows på ARM for pressen, noen timer før Ballmer stiger opp på CES-podiet. Ingen i Microsoft vil kommentere dette offisielt, men det bekreftes at det er satt av tid til en pressekonferanse i forkant av Ballmers tale, i strid med tidligere praksis.

Samarbeidet mellom ARM og Microsoft har vært nedfelt i tosidige avtaler siden 1997, og har gjort det mulig for Microsoft å tilby først Windows CE, så Windows Embedded og Windows Phone for ARM. I juli i år underkrev partene en ny lisensavtale som ga Microsoft utvidet tilgang til ARMs rettigheter. I meldingene om dette het det at detaljer i den nye avtalen forblir konfidensielle.

Det er følgelig misvisende av Bloomberg å påstå at den bebudede demonstrasjonen 5. januar er første gang Windows kjører på ARM-teknologi. Poenget er heller at Microsoft er innstilt på å utvikle en Windows-versjon som er i stand til å konkurrere med iPad og Android innen nettbrett og mobiltelefoner, blant annet gjennom et moderne grensesnitt, og at de har innsett at de må kunne tilby et system for ARM som er minst på høyde med det de tilbyr for Intel-prosessorer.

«Bomben» som Ballmer sprenger, er følgelig i hovedsak knyttet til at Microsoft innser at Wintel-monopolet er over, og at Apple og ARM har greid å åpne et marked som Microsoft og Intel har slitt med siden tidlig på 1990-tallet da de første begynte å leke seg med nettbrett.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.