BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil vri seg unna år 2000-ansvar

3000 amerikanske elektronikkselskaper, blant dem Intel, IBM og Hewlett-Packard, har prøvd å få myndighetene i California med på et opplegg for begrenset erstatningsansvar hvis tiltak mot år 2000 ikke skulle virke feilfritt.

Eirik Rossen
22. apr. 1998 - 10:58

Kampen utspilte seg i den juridiske komiteen til Californias lokallovgivende delstatsforsamling. Hele Silicon Valley har vært engasjert. De 3000 medlemmene i American Electronics Association gikk sammen med handelskammeret California Chamber of Commerce og bankforeningen California Bankers Association i en intens lobbyvirksomhet.

Silicon Valley tapte i går et avgjørende slag, da den juridiske komiteen vedtok ikke å sende det ansvarsbegrensende lovforslaget til delstatsforsamlingens plenum. Men flertallet i komiteen var knapt, og representanter som støttet data- og elektronikkindustrien lovet nye framstøt i løpet av de kommende to ukene.

Hensikten til bransjen er å sikre et juridisk grunnlag for å avvise erstatningskrav dersom det kan påvises at man har gjort tilstrekkelige anstrengelser på forhånd for å avverge mulige feilkilder i datasystemer og elektroniske brikker. Ifølge Net Insider ville et selskap som tilbød gratis feilfiks og som tok kontakt med alle registrerte kunder ikke være erstatningspliktig utover det som er skissert i deres kundeavtaler. Vanligvis innebærer det ingenting utover kostnadene knyttet til det å erstatte selve programvaren. Banker og forsikringsselskaper ville heller ikke kunne trekkes til ansvar dersom systemene deres knelte.

I et intervju med Reuters før avstemmingen i komiteen, formulerte Intels talsperson Richard Hall bransjens synspunkt slik:

- Vi er opptatt av at søksmål rundt år 2000-problemene gir mulighetene for enorme forretninger. Advokater ser slike saker som et åpent område for omfattende søksmål. Vårt syn er at vi heller vil bruke penger på programmere for å avverge problemene - enn på jurister.

En av representantene bak forslaget, presiserte at hensikten ikke var å hindre selskaper fra å få konkrete tap erstattet som følge av data- eller elektronikkproblemer knyttet til årtusenskiftet, men å hindre oppblåste søksmål mer drevet av advokaters grådighet enn av ønske om å løse problemene.

En undersøkelse offentliggjort av ZD Market Intelligence mandag viste at bare 17 prosent av amerikanske selskaper har gjennomført de tiltakene som trengs for å møte overgangen til neste millennium.

Ifølge Net Insider ble forslaget avvist i komiteen fordi det var for raust med unntak overfor bransjen. Et komitemedlem som ikke ville nevnes ved navn pekte på at det stadig finnes programvarehus som selger programvare som ikke er klarert for år 2000, og at slike ikke burde få noen form for ansvarsbegrensning.

Uviljen fra USAs fremste dataselskaper mot å garantere at år 2000 ikke vil by på problemer, understreker det næringsminister Lars Sponheim poengterte i Stortingen i går: Det går ikke an å gi noen garantier, fordi ingen vet hva som kan komme til å skje. Gårsdagens stortingsdebattanter sa seg stort sett enige i dette poenget, som er motivet for at regjeringens oppfølgingsplan også inneholder risiko- og sårbarhetsanalyser for kritiske sektorer, samt kriseplaner for å møte uforutsette situasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.