TELEKOM

Vilkår for FM-slukking oppfylt

DAB-dekningen god nok, konkluderer Nkom.

17. feb. 2015 - 10:42

DAB-dekningen i Norge er nå så god at vilkårene for å stenge FM-nettene er oppfylt, konkluderer Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

To vilkår måtte være oppfylt: NRKs radiotilbud må ha digital dekning tilsvarende dagens P1-dekning i FM-nettet, og frekvensblokkene som er satt av til kommersielle radiokanaler, må til sammen være utbygd til minst 90 prosent av befolkningen.

- Resultatet av beregningene og målingene er at Nkom anser begge slukkevilkår for å være oppfylt, opplyser Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

99,5

Torstein Olsen, direktør i Post- og teletilsynet.
Torstein Olsen er direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), som før het Post- og teletilsynet. Bilde: Odd Richard Valmot
NRK-dekningen på DAB utgjør cirka 99,5 prosent av befolkningen, mens P1-dekningen for stereosendinger over FM-båndet ligger på 98,6 prosent. Videre viser Nkoms beregninger at NRKs DAB-nett har noe bedre dekning langs veiene enn det veidekningen er for P1 i stereo over FM-båndet. De kommersielle DAB-nettene har en dekningsgrad på til sammen 92,8 prosent, altså mer enn kravet om 90 prosent.

- De aller fleste har nå tilgang til digital radio, og det er på tide å innføre moderne teknologi også for dette mediet, slik vi gjorde for TV i 2009, sier direktør Torstein Olsen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Nkoms dekningsberegninger er foretatt på oppdrag fra Kulturdepartementet og Samferdselsdepartementet. (©NTB)

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.