Ville fått Q til å smile

Avslører NSAs imponerende og skremmende utstyr.

Ville fått Q til å smile
James Bond (Pierce Brosnan) sammen med sin hoffleverandør av teknologi, Q fra en scene fra Tomorrow Never Dies. Ifølge New York Times ville Q likt de nå avslørte kapasitetene til NSA. Bilde: IMAGO/ All Over Press

NSA skal ha satt inn programvare i nær 100.000 datamaskiner rundt om kring i verden, melder New York Times i et større oppslag onsdag. De infiserte maskinene gir den amerikanske signaletterretningen en digital motorvei for å avfyre angrep i kyberrommet – i tillegg til å være svært gode verktøy for å drive overvåkning.

Mesteparten av programvaren blir sneket inn til maskinene gjennom nettverk, men NSA har også utviklet en rekke løsninger for å nå enheter som ikke er koblet til internett. Det viser dokumenter og kildeutsagn som den amerikanske storavisen har fremskaffet.

En av teknologiene som NSA har benyttet seg av belager seg på å bruke skjulte radiosignal fra små kretskort og USB-pinner, som settes i forbindelse med basestasjoner NSA har satt opp flere kilometer fra angrepsmålet. Som New York Times selv skriver: Dette er teknologi som ville fått James Bonds ikoniske teknologi-leverandør Q til å smile gjenkjennende.

Takket være lekkasjene fra NSA-varsler Edward Snowden vet man litt om hvilke kapasiteter den amerikanske etterretningsgiganten har i sin besittelse. En av enhetene som har blitt lekket er Cottonmouth 1, som ser ut som en helt vanlig USB-plugg med en liten sender og mottaker innebygget.

Denne enheten kan sende ut informasjon fra en skjult radioforbindelse, og kan både sende og motta data. En annen variant av den samme løsningen er et ørlite kretskort som kan installeres i datamaskinen, enten av en agent eller fra leverandøren, som kan koble maskinen til NSAs systemer – selv om brukeren tror den er trygg ettersom den ikke er koblet til noe nettverk.

Nightstand er kodenavnet for mottaksstasjonen som disse enhetene kan kommuniksere med. Dette apparatet passer inn i en litt større dokumentmappe, skriver New York Times, og under ideelle forhold kan den opprette kontakt via radio over en avstand på over 12 kilometer.

NSA har nektet å kommentere opplysningene om disse innretningene.

– Vedvarende og selektiv publisering av spesifikke teknikker og verktøy brukt av NSA for å nå legitime utenlandske etterretningsmål er skadelig for sikkerheten til USA og våre allierte, sier en talsperson for NSA til New York Times. NSA nekter for at deres kapasiteter har blitt brukt mot amerikanske mål og borgere, og de nekter for at utenlandske selskapet har blitt kompromittert, eller at informasjon har gått fra deres operasjoner til amerikanske selskaper.

Fredag denne uken er det ventet at president Barack Obama vil annonsere hvilke begrensinger han vil sette på NSA og de hemmelige amerikanske tjenestene, i lys av avsløringene Edward Snowden har brakt til torgs.

    Les også:

Les mer om: