JUSS OG SAMFUNN

Ville utvinne kryptovaluta, koblet topphemmelig superdatamaskin til internett

Arrestert av FSB.

Illustrasjonsbilde: Forskere ved et russisk atomvåpeninstitutt skal ha forsøkt å bruke instituttets superdatamaskin til å utvinne kryptovaluta.
Illustrasjonsbilde: Forskere ved et russisk atomvåpeninstitutt skal ha forsøkt å bruke instituttets superdatamaskin til å utvinne kryptovaluta. Foto: Kin Cheung / NTB scanpix.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. feb. 2018 - 12:00

Ingeniører ved ett av Russlands forskningsinstitutter for utvikling av atomstridshoder har blitt arrestert etter at det ble oppdaget at de brukte datamaskiner ved anlegget til å utvinne kryptovaluta til seg selv. 

Dette bekreftet en talsperson for instituttets pressetjeneste, Tatyana Zalesskaya, til nyhetsbyrået Interfax. Hun sier at dette ikke er det eneste tilfellet hvor ansatte i en virksomhet med store datamaskinressurser har utnyttet dette til å utvinne kryptovaluta. 

Etterforskningen i denne nye saken skal være overlatt til den russiske sikkerhetstjenesten FSB. 

Superdatamaskin

Ifølge BBC News skal ingeniørene ha forsøkt å bruke én av Russlands kraftigste superdatamaskiner til utvinningen av bitcoin. Denne datamaskinen ble installert i 2011 og har en regnekraft på rundt 1 petaflops. 

Trolig brukes superdatamaskinen vanligvis til simulering av atomvåpen. BBC viser til at flere russiske medier skriver at maskinen ikke skal være koblet til internett – rett og slett for å hindre inntrengning. Men for å utvinne kryptovaluta, er internettilgang nødvendig.

Sikkerhetsavdelingen ved forskningsinstituttet skal ha blitt varslet straks ingeniørene koblet maskinen til internett. 

Replika av Tsar-bomben (AN602/RDS-220), det kraftigste atomvåpenet som noen gang har blitt detonert. Her avbildet under en utstilling i Moskva i 2015. <i>Foto: Reuters/Maxim Zmeyev</i>
Replika av Tsar-bomben (AN602/RDS-220), det kraftigste atomvåpenet som noen gang har blitt detonert. Her avbildet under en utstilling i Moskva i 2015. Foto: Reuters/Maxim Zmeyev

Sarov

På engelsk kalles anlegget i dag for The Russian Federal Nuclear Center – All-Russian Scientific Research Institute of Experimental Physics (RFNC-VNIIEF). Det ligger i byen Sarov i Nizjnij Novgorod oblast. Det dreier seg om en lukket by som i mange år hadde kodenavnet Arzamas-16. 

Byen regnes som den sovjetiske ekvivalenten til amerikanske Los Alamos.  Atomvåpenutviklingen i Arzamas-16 startet allerede i 1946. Det var i Arzamas-16 at det første sovjetiske atomvåpenet, RDS-1, ble utviklet. Det ble testet i 1949.

Leste du denne? Tusenvis av offentlig eide nettsteder kan ha utvunnet kryptovaluta for kriminelle

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.