Korrupsjon i Vimpelcom

Vimpelcom-lovbrudd tas opp i kontrollkomiteen umiddelbart

Allerede dagen etter at delvis Telenor-eide Vimpelcom innrømmer korrupsjon, skal Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité igjen diskutere saken.

Martin Kolberg sier at korrupsjonsinnrømmelsene fra Vimpelcom viser at det er åpenbart riktig at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité engasjerer seg i saken.
Martin Kolberg sier at korrupsjonsinnrømmelsene fra Vimpelcom viser at det er åpenbart riktig at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité engasjerer seg i saken. (Bilde: Marius Jørgenrud/digi.no)

Allerede dagen etter at delvis Telenor-eide Vimpelcom innrømmer korrupsjon, skal Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité igjen diskutere saken.

– Alle som har vært kritiske og ment at denne saken ikke burde være tema for kontroll- og konstitusjonskomiteen, bør nå ta seg en pause, sier komiteens leder Martin Kolberg (Ap) til NTB.

Han opplyser at kontroll- og konstitusjonskomiteen vil ta en ny titt på Vimpelcom-saken allerede under sitt neste møte torsdag.

– Vi skal ikke gjøre noe som forstyrrer politietterforskningen, men jeg vil betrygge alle om at denne saken kommer vi ikke til å slippe, understreker Kolberg.

Forslag til forlik

Det er i kvartalsrapporten som ble publisert onsdag at Vimpelcom innrømmer lovbrudd i korrupsjonssaken som etterforskes både i Nederland og USA.

«Selskapet (...) vedgår visse brudd på U.S. Foreign Corrupt Practices Act og relevante nederlandske lover.», heter det. 

Den såkalte U.S. Foreign Corrupt Practices Act er de amerikanske anti-korrupsjonslovene.

Det foreligger nå utkast til forlik med både USAs justisdepartement, det amerikanske børstilsynet og nederlandske påtalemyndigheter.

– Uakseptabelt

Telenor bekrefter Vimpelcoms avtaleplaner, som innebærer at Vimpelcom vil betale en bot i tråd med hva selskapet tidligere har avsatt til dette formålet.

– Selskapet skriver at eventuelle avtaler må endelig godkjennes av relevante myndigheter. Vimpelcom tar forbehold om at avtalene blir rettskraftige, står det i en børsmelding fra Telenor.

Videre heter det at korrupsjon er uakseptabelt og at Telenor ser svært alvorlig på at Vimpelcom «nå ser ut til å bekrefte at selskapet har brutt» korrupsjonsregler i USA og Nederland. Ytterligere kommentarer vil Telenor ikke gi før mulige avtaler er endelig godkjent og offentliggjort.

Statsrådens rolle

– Jeg er glad for at Telenor slår fast at dette er uakseptabelt. Korrupsjon undergraver rettferdighet, omfordeling og demokratiet. Nå vet ikke jeg hva Telenor har tjent på sitt eierskap i Vimpelcom, men jeg antar det er flere milliarder kroner. Det kan det være grunn til å reflektere litt over, sier Kolberg.

Han legger til at kontrollkomiteens anliggende er Næringsdepartementets og statsrådens rolle.

– Har departementet og statsråden vært tilstrekkelig aktpågivende, og har de stilt de riktige spørsmålene? Det er hva kontrollkomiteen vil ta rede på, sier Kolberg.

Presidentdatter

Høsten 2014 ble det kjent at Vimpelcom etterforskes internasjonalt for store pengeoverføringer til et postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 mistenkes å være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

Telenor kjøpte seg opp i det russiske selskapet i 1998, men varslet i oktober i fjor at de ville selge sin eierandel på 33 prosent.

Da hadde allerede Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité behandlet saken og kritisert Telenor for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom.

Norsk sjef

Den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder, med fortid i Telenor, ble i fjor høst pågrepet og avhørt i forbindelse med korrupsjonsanklagene. Han ble løslatt etter kort tid, og de aktuelle lovbruddene skal ha skjedd før Lunder ble sjef i 2011.

– Jo Lunder har hatt samme syn på denne saken hele veien. I den grad det har blitt begått lovbrudd, er det gjort av andre enn ham, sier Lunders advokat Cato Schiøtz til E24.

Han mener derfor Vimpelcoms forliksplaner ikke vil få noen følger for Lunder.

Til toppen