TELEKOM

Vimpelcom-salg kan gi milliard-tap

Telenor vil ut av russisk mobilgigant.

NTB
5. okt. 2015 - 09:13

Telenor vil helt ut av Vimpelcom og planlegger nå salg av sin eierandel på 33 prosent, til tross for at det innebærer et tap på 7,5 milliarder kroner.

Selskapet regner med å få rundt 20 milliarder kroner for sin tredel i Vimpelcom - etter å ha investert totalt 15 milliarder kroner.

Les også: Telenor avviser sosial dumping

Hodepine

Det russiske selskapet har gitt Telenor nær sagt konstant hodepine etter inntredenen i det som i 1999 var Russland største tilbyder av mobil telekommunikasjon.

Siden det første kjøpet av en firedel i selskapet, har Telenor vært i en rekke rettstvister med flere medeiere, først og fremst oligarken Michael Friedman og hans Alfa Group.

Nå er det russiske selskapet under etterforskning for korrupsjon i Usbekistan.

Men nå er et stopp:

– Telenor vil utforske alle muligheter for å gjennomføre et salg av Vimpelcom-aksjene, skriver selskapet i en pressemelding mandag morgen.

Les også: Telenor i gang med sin minst effektive dekningsmåling

Taper milliarder

Forskjellen mellom bokført aksjeverdi og dagens markedsverdi på Telenors andel innebærer at det norske konsernet aksepterer et regnskapsmessig tap på rundt 7,5 milliarder kroner.

Telenor begrunner ønsket om å selge seg ut med at eierposten i Vimpelcom har fått stadig mindre betydning for verdien og virksomheten til det norske selskapet, og en langsiktig strategi for å prioritere kjerneoppgavene.

Verdien av Vimpelcom-andelen utgjør rundt åtte prosent av Telenor-konsernet.

Les denne: Telefusjon gikk i vasken

Eierskap uten makt

– Etter en strategisk gjennomgang og grundige vurderinger har styret sammen med konsernsjefen besluttet å selge Telenors aksjer i Vimpelcom Ltd. Salget av eierposten er til aksjonærenes beste og i samsvar med Telenors langsiktige strategi, sier styreformann Svein Aaser.

Han legger ikke skjul på at det er og har vært «utfordrende» å være minoritetsaksjonær i det russiske selskapet.

– Eierskapet i VimpelCom, der Telenor har en mindretallsposisjon og er uten mulighet til å kontrollere selskapet, har vært utfordrende, sier han.

Les også:

Usbekistann

I tillegg til den langvarige striden med Alfa-gruppen om strategien og makten i Vimpelcom, har Telenor fått korrupsjonssaken i Usbekistan i fanget.

Avgått konsernsjef Jon Fredrik Baksaas satt i Vimpelcom-styret da det angivelig skal ha blitt utbetalt bestikkelser på flere hundre millioner kroner i bytte mot mobillisenser.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité klarte ikke å komme til bunns i saken.

Så du denne? En slik mobil-app gir ikke mye respons

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.