Vin på nettet tidligst til høsten

Selv om Vinmonopolets nettsider har vært klare i over ett år allerede, kan du ikke handle vin over Internett før tidligst til høsten. Du kan ikke engang sjekke produktene og prisene på webben. Polet venter på klarsignal fra Jens Stoltenberg og hans "polare" i regjeringen.

Selv om Vinmonopolets nettsider har vært klare i over ett år allerede, kan du ikke handle vin over Internett før tidligst til høsten. Du kan ikke engang sjekke produktene og prisene på webben. Polet venter på klarsignal fra Jens Stoltenberg og hans "polare" i regjeringen.

Vinmonopolets informasjonssjef Roger Solheim sier til digi.no at polet de siste to årene har jobbet med å komme på nett. Sidene har forsåvidt vært klare i over et års tid - domenet vinmonopolet.no er kjøpt og betalt - men lite kan gjøres før Jens Stoltenberg velsigner polets nettvinsatsing.

- Vi kan ikke åpne sidene før vi får klarsignal fra Regjeringen, sier Solheim til digi.no.

Sosial- og helsedepartementet sendte i februar et forslag til ny forskrift på høring (høringsfrist 15. mai). Kravet til Vinmonopolet er at vare-informasjonen må være saklig og nøktern, og reklameforbudet må overholdes på nettet, som i andre medier.

Sidene vil inneholde alle Vinmonopolets 4.000 produkter og priser. Bestillingsordningen er imidlertid ennå ikke klar. I første omgang nettsidene være en informasjonsbase, med samme innhold som polets prislister.

Men Solheim har planer om å utnytte mediets muligheter så fort polet kommer på nett for fullt. Foruten de tradisjonelle sorterings- og søkemulighetene vil du også kunne sende spørsmål på e-post til polets vineksperter dersom du skulle ønske oppskrifter og tips om vinsetting til menyer - for eksempel.

Spørsmål som: "Jeg har arvet en årgangsvin fra 1947, kan den drikkes?" vil man også kunne få svar på.

- Vår Internett-strategi har vært i to trinn: For det første å være til stede med informasjon om bedriften, produktene og prisene, dernest bestilling og handel via nettet, forteller Solheim.

- Så når får vi se Vinmonopolet på nett?

- Det blir i hvert fall ikke før sommeren. Departementet har kanskje et beslutningsgrunnlag klart i løpet av månedsskiftet juni/juli. Det blir nok fort oktober før en endelig avgjørelse blir tatt. Jeg regner med at vi vil være på nett i løpet av høsten, svarer polets informasjonssjef.

Men når polet først er på nett, tar det ikke lang tid før man kan bestille vin fra nettsidene, tror han.

- Vi vil veldig gjerne kunne tilby denne tjenesten til våre kunder. Vi må være raskere i vendingen nå enn det vi i utgangspunktet hadde tenkt, i og med at det drøyer så lenge før vi kan presentere produktene våre på nett, erkjenner Solheim.

Departementets betenkninger dreier seg om hvor grensen går mellom produktinformasjon og reklame.

- Det samme gjelder i og for seg også dagligvarebutikkene og ølsalget, bemerker Solheim.

For mens polet venter på statens velsignelse til å selge alkohol over nett kan for eksempel Hakon Gruppen allerede nå selge øl fra sin nettbutikk.

Polet har imidlertid rukket å sikre seg en landsomfattende avtale med Posten om distribusjon. Den vil også gjelde ved bestillinger fra Internett.

- De som bor på steder der det er landpostbud, får polvarene hjem til seg. Ved netthandel vil de samme reglene gjelde. Dersom man bestiller på nett, og henter varene på postkontoret, betaler man ikke porto, forteller Solheim til digi.no.

- Vi sjekker nå om den eksisterende postavtalen er god nok, eller om vi må endre infrastrukturen. Vi analyserer også hva vi kan forvente av antall bestillinger, forteller han.

Mer om høringsforslaget og polet på nett:


Polet får selge nettvin

Til toppen