Vinn pekeren som verner mot musesyke

Barmouse er en pekerløsning som verner mot musesyke. Du kan vinne denne ergonomiske perlen ved å delta i vår spørrekonkurranse, denne uken om IT-ledere.

Den klassiske musen er, som kjent, beregnet på folk med to hender på tastaturet og den tredje på musen. Mange brukere med bare to hender erfarer at den stadige vekslingen med den ene hånden mellom mus og tastatur er ineffektiv og til tider til og med smertefull. Flere opplever det som populært kalles «musesyke».

Som alternativ pekeredskap til dem som får smerter av vanlig musbruk, som ønsker å forebygge slike smerter, eller som bare ønsker å arbeide enda litt mer effektivt med sin PC, tilbyr Ergoption en løsning der man slipper å føre hånden fram og tilbake mellom mus og tastatur. Løsningen kommer i to varianter: Basismodellen Primamouse, og den litt mer avanserte Barmouse som gir anledning til å omprogrammere noen av tastene.

Barmouse og Primamouse består av en «to hånds mus» montert på en plate som passer under tastaturet. De koples til USB-utgangen, eller til PS2-utgangen på eldre PC-er, og krever ikke at det installeres noen spesiell programvare.

Enheten ser slik ut:

Feltene til høyre og venstre for selve pekerenheten, er hvileputer for håndleddene.

Bruken går fram av dette bildet:

Staven som brukerens pekefinger beveger seg på, flytter markøren rundt omkring på skjermen. Slår man på den, får man en «venstre musklikk».

Midt blant de øvrige tastene er et skrollehjul. Umiddelbart til venstre for skrollehjulet, er to taster. Den merket «L» er den andre muligheten Barmouse tilbyr for «venstre musklikk». Den til venstre for «L» gir «dobbeltklikk».

Til høyre for skrollehjulet er knappen «R» for «høyre musklikk» og nok et alternativ for «dobbeltklikk». Under disse er et tredje alternativ for «venstreklikk», samt snarveier for henholdsvis «kopier» og «lim inn».

På Barmouse har man en viss mulighet for å endre funksjonene til disse knappene. Endringene gjøres direkte på selve enheten, ved å flytte på noen spesielle brytere.

Poenget med å bruke Barmouse fram for vanlig mus, er at du kan bevare begge hendene på tastaturet, og samtidig bruke begge hendene til operasjoner. For eksempel kan man bruke høyrehånds pekefinger til å bevege markøren på skjermen, mens man lar venstre hånds tommel holde en av «venstreklikk»-tastene nede for å markere tekst. Dette vil gå raskere enn å flytte den ene hånden til en mus, og bevegelsene er også langt mindre belastende.

Ergoption viser til en undersøkelse blant norske fysioterapeuter og osteopater, der 78 prosent av respondentene mener to hånds datamus som Barmouse kan bidra til å forebygge ømme ledd, slitasjeskader, hodepine, stiv nakke og andre musebruksrelaterte sykdommer.

Selskapet viser også til anslag fra Rikstrygdeverket som tyder på at sykefravær grunnet belastningsskader fra kontorarbeid koster samfunnet 11 milliarder kroner hvert år. Dette skyldes i stor grad manglende fokus på ergonomisk tilretteleggelse av arbeidsplassene.

En typisk pris i Norge for Barmouse, er i underkant av 2000 kroner.

Du kan lese mer om premien i denne ukens spørrekonkurranse på denne siden på Ergoptions nettsted.

For å vinne denne premien, må du svare på ti spørsmål om personer med innflytelse innen Norges IT-verden. Husk at søk på digi.no eller allmenne søketjenester kan hjelpe deg hvis du står fast. Og har du svart feil, er det bare å trykke på valget «Ta testen en gang til».

Vinneren av spørrekonkurransen Vinn PDA med integrert GPS, som gikk i uken 9. til 16. desember, ble Geir Åge Jenssen, IT-konsulent.

Vi har avslørt at en håndfull lesere saboterer spørrekonkurransen ved å sende inn et stort antall svar. Vi gjør derfor oppmerksom på at vi kontrollerer trekningen og bare godtar vinneren dersom vi er rimelig sikre på at vedkommende bare har sendt inn ett svar.

Denne spørrekonkurransen varte til klokka 11, fredag 23. desember 2005, og er nå avsluttet.Les mer om: