KARRIERE

Vinner milliardkontrakt på måling av strøm

Svenskene er pålagt automatisk avlesning av strømforbruket, og Telenor Cinclus fikk milliard-jobben.

Telenor Cinclus ble etablert i 2004 i det såkalte M2M (maskin til maskin) markedet for å håndtere automatisk måleravlesing (AMR) av strøm.

I Sverige er det innført regulatoriske pålegg om at alle husstander må ha automatisk avlesning av strømforbruket innen 2009. Det forventes at de andre nordiske landene følger etter, og Danmark har fremmet det som et lovforslag.

I Norge er det foreløpig ingen pålegg om automatisk avlesning, men det er all grunn til å tro at det snart også kommer hit.

For å håndtere dette markedet, går Telenor Cinclus nå ut og søker etter åtte ledere til selskapet som fra før har 100 ansatte. Dette er ledere som skal styre alt fra den tekniske driften til utarbeidelse av strategier, innkjøp, kvalitetstyring og bestillinger.

Ifølge Bjørn M. Godsveen i Mercuri Urval, som hjelper Telenor med rekrutteringen, har Telenor Cinclus vunnet storkontrakter med to strømleverandører i Sverige. Det er i henholdsvis Malmø og Stockholm, og kontrakten er mellom 2,5 til 3 milliarder kroner.

Telenor Cinclus skal rulle ut elektronisk utstyr til en million private strømkunder i Sverige, som med det nye måleutstyret kan lese av strømforbruket helt nøyaktig.

Verken kundene eller de svenske energiselskapet trenger å ta hensyn til detaljene i løsningen. Telenor skal levere de nødvendige systemene mellom strømmåleren og nettselskapet med ny type strømmåler som kommuniserer via mobilnettet.

Det er SIM-kort som brukes som kommunikasjonskanal mellom maskiner. SIM-kort installeres i måleren, og kommunikasjonen går over GPRS. TeliaSonera forventer at innen 2010 vil to av tre SIM-kort brukes til å kommunisere direkte mellom maskiner.

- Det skal være mulig å lese av strømmen helt nøyaktig time for time for å få en helt riktig prissetting. Dette gjør det mulig for svenskene å justere seg i forhold til internasjonale priser på strømbørsen, sier Godsveen til digi.no.

Løsningen til Telenor Cinclus er basert på åpne standarder og mobil kommunikasjonsteknologi.

I Norge skal Hafslund i flere år ha arbeidet for å finne ny teknologi som skal gjøre det enklere og sikrere å samle inn målerverdier, slik at kundene kan faktureres på bakgrunn av faktisk forbruk.

    Les også:

Telenor får i Norge sterk konkurranse fra NetCom som i et pilotprosjekt lar sin mobile teknologi måle forbruket nøyaktig og sender det trådløst til nettselskapet.

3.000 husstander i Oslo, Akershus og Østlandet er med i et testforsøk, der strømmen blir nøyaktig avlest time for time og meldt inn til Norges Vassdrag- og Energiverk (NVE).

I tillegg til strømavlesing, bruker Hafslund også NetComs løsning til sine alarmsystemer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.