Vinner verden med norsk kartteknologi

Det lille norske selskapet FlexIm tar innersvingen på etablerte aktører i det digitale kartmarkedet når nett-aktørene skal velge teknologi. Bak selskapet står blant andre Per Bjørge, i sin tid med-gründer av Norsk Data.

Det lille norske selskapet FlexIm tar innersvingen på etablerte aktører i det digitale kartmarkedet når nett-aktørene skal velge teknologi. Bak selskapet står blant andre Per Bjørge, i sin tid med-gründer av Norsk Data.

Den nå aldrende Bjørge var en av grunnleggerne av Norsk Data, minimaskinleverandøren som på godt og vondt satte Norge på det internasjonale datakartet fra slutten av 60-tallet til sent på 80-tallet. Sammen med Bjørge jobbet blant andre Tor Olav Steine.

Nå jobber de to sammen igjen, i noe som tegner til å bli et nytt dataeventyr.

FlexIm er basert på mange års forskning hos Per Bjørge, og er en teknologi satt sammen av komponenter fra en rekke leverandører. Det ferdige produktet fremstår som en motor som forbløffende raskt genererer kartvisninger på nett.

I april annonserte selskapet at Telias Gula Sidor hadde valgt FlexIm-teknologi for å vise vei til angitte adresser på web-tjenesten til selskapet. Senere vant Telia en pris på SIME 99 for tjenesten, og Telia skal ha uttalt at de regner med at det er helt slutt på papirbaserte kataloger i 2005.

Telia var en fjær i hatten.

- De var fryktelig imponert, skryter markedssjef Tor Olav Steine i FlexIm, og legger til at: - Vi har to viktige referanser i Norden. Den ene er Telia. Den andre er Telenors Gule Sider. Den ene er vår kunde, den andre er det ikke.

Underforstått er han ikke særlig imponert over Telenor Gule Siders måte å vise brukerne veien på.

- Vi slo to konkurrenter, blant dem amerikanske MapQuest. Og det vi tok dem på var først og fremst hastigheten og oppløsningen på visningene. De amerikanske karttjenestene gir deg stort sett bare strektegninger.

Nylig kom Eiendomsnett inn på kundelisten. Selskapet betaler fem millioner til FlexIms samarbeidspartner Ugland Totalkart i Grimstad for på lovlig manér å kunne vise deg veien til eiendommene du er på jakt etter.

- Det er tre ting som er viktig når du skal kjøpe bolig, sier Steine. - Beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet. Den argumentajonen kjøpte de.

Ugland Multimedia, som er et datterselskap av Ugland Totalkart, har satt opp en kartserver som de vil leie ut til næringslivet. Ugland har betalt lisensene Statens Kartverk krever inn for at man i det hele tatt skal få lov til å vise frem eller gjengi et kart. Alle kartene ligger tilgjengelig på det daglig leder Rune Fensli kaller et "karthotell".

- Vår opprinnelige forretningsidé var å selge til enkeltbedrifter som på sine hjemmesider ønsket å vise gjester veien til bedriften, forteller han til digi.no.

- Det viser seg imidlertid at interessen er større fra "Gule Sider" type tjenester, som eksempelvis Eiendomsnett.

- Vår målsetting er å etablere Europas mest smidige kartløsning, sier daglig leder Geir Normannseth i Eiendomsnett. Selskapet har tidligere vurdert andre løsninger, men valgte å vente til de fant en leverandør med riksdekkende kart. Ingen andre nettsteder har et slikt tilbud i dag.

Eiendomsnett kommer opp med kartvisninger av eiendommer like over sommeren.

Til toppen