BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vinnerne blir dem som mestrer forandring

Tilpasning til forandring er nøkkelen til suksess, mener Microsofts webtjeneste-evangelist Steve VanRoekel.

– Det er ikke den sterkeste som overlever. Vinnerne er derimot dem som lettest tilpasser seg forandring. Det er nøkkelen til vår suksess, og det er nøkkelen til alle våre kunders suksess.

Steve VanRoekel er evangelist. Riktignok er ikke dette hans "ekte" tittel, han er ”Director of Platform Strategy” i Microsoft – og har således en sentral rolle i verdens største programvareselskap. Men først og fremst arbeider han nå beinhardt for å få "sannheten" om webtjenester – web services – ut til markedet.

– Da jeg startet i jobben i Microsoft, var jeg på en rundreise hvor jeg traff en rekke sentrale IT-ledere. Til min store forundring var det ikke sikkerhetsproblematikk som ga dem mest hodebry. Uten unntak understreket de at de slet altfor mye med å få gamle og nye applikasjoner til å fungere sammen. Å få systemer laget på forskjellige plattformer til å "prate sammen", var ofte en nesten uoverkommelig oppgave. De hadde naturligvis alltid fokus på sikkerhet, men her var jo de fleste program- og maskinvareprodusenter klare over at de ikke hadde livets rett dersom de gjorde en dårlig jobb. Men når det gjaldt kommunikasjon mellom ulike systemer, var situasjonen en helt annen. Den enkelte leverandør ville villig vekk prate om hvor mye man kunne få til dersom man bare satset på systemer fra dem, men i virkelighetens verden måtte disse IT-lederne uansett forholde seg til et utall systemer fra et utall leverandører. Da var det ingen som kunne hjelpe dem. Og det er klart at med Microsofts ambisjoner, var dette en oppgave vi svært gjerne ville gå løs på.

For tidlig

Det er for tidlig å si om Microsoft virkelig har lyktes med sine webtjenester, firmaet er for så vidt bare kommet et lite stykke på vei når det gjelder å gjøre kunder i stand til å avgjøre om disse tjenestene er viktig for dem eller ikke. Men alle nye produkter fra Microsoft selv har (naturligvis) støtte for WS.

– Etter vår mening er det svært få applikasjoner som har særlig verdi dersom de bare lever på "sin egen lille øy". Det blir viktigere å viktigere at de kan snakke sammen, uavhengig av hvilken plattform de er utviklet på. Videre har jo alle firma en kompleks sameksistens med kunder, leverandører, partnere og ansatte, og vi ønsker å lage verktøy som gjør at deres applikasjoner kan kommunisere best mulig med hverandre. Disse verktøyene er basert på åpne standarder og naturligvis plattformuavhengige, og vi har fått støtte for arbeidet med disse fra store deler av bransjen. Vi har allerede vist – sammen med IBM – hvordan deres WebSphere og vår .Net kan kommunisere gjennom Web-services, og flere ser heldigvis nødvendigheten av å lage en god løsning for kommunikasjon mellom applikasjoner. (Se artikkelen IBM og Microsoft viste sikre webtjenester.) Webtjenester blir uunnværlige i alle applikasjoner i løpet av kort tid.

Syv regler

Evangelisten VanRoekel understreker at jobben med å få akseptert webtjenester bare så vidt er begynt. Men å få kunder og partnere til å forstå verdien av en enhetlig standard for å få applikasjoner til å kommunisere med hverandre, har vært enklere enn han i utgangspunktet trodde – nettopp fordi mange allerede sliter med interaksjon mellom eksisterende systemer. Det hjelper også at Forrester Research – med en viss troverdighet – uttaler at webtjenester kutter tid og kostnader med en faktor av ti, sammenlignet med proprietær integrasjonsteknologi. Derfor ønsker han at alle kunder skal "forberede seg for fremtiden" ved å:

  • Bruke XML til å lagre/beskrive informasjon
  • Få forståelse for den distribuert tankegang
  • Planlegge applikasjoner med utgangspunkt i webtjenester
  • Konstruere applikasjoner for gjenbruk og endring
  • Implementere webtjenester mot gamle systemer, og bruke webtjenester som en grunnstein i nye systemer
  • Bygge kompetanse rundt webtjenester
  • Starte pilotprosjekter med webtjenester.

For Microsoft er webtjenester blitt en sentral del av alle applikasjoner og systemer, det er vel neppe tvil om at firmaet vil ha glede av at VanRoekel og hans medevangelister virkelig vinner frem.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.