JUSS OG SAMFUNN

Virgin skal blokkere nettpirater

Platebransje og nettselskap sammen om å stoppe ulovlig fildeling.

16. juni 2009 - 09:21

Bredbåndskunder i Storbritannia skal få laste ned så mye musikk de ønsker for en fast månedsavgift.

Det er klart etter en avtale mellom kabel-TV- og bredbåndsselskapet Virgin Media og Universal, verdens største plateselskap. Det melder nyhetsbyrået AP.

Det er ikke klart hva tjenesten vil koste, men låtene skal være DRM-frie mp3-filer. Etter avtalen skal hele musikkatalogen til Universal gjøres tilgjengelig. Låter og album som er lastes ned gjennom denne tjenesten skal være kundens til odel og eie.

Til gjengjeld, og som en del av avtalen, lover Virgin at de skal bekjempe ulovlig nedlasting blant selskapets over syv millioner bredbåndskunder.

- Kunder som fortsetter å laste ned musikk ulovlig fra fildelingsnettverk vil i siste instans få nettilgangen stoppet midlertidig, opplyser bredbåndsleverandøren i en pressemelding.

Virgin understreker at ingen av kundene vil miste tilgangen til internett permanent, og at prosessen ikke vil avhenge av nettverksovervåking eller avskjæring av kundenes nettverkstrafikk.

IFPI-leder John Kennedy forventer ifølge AP at slike avtaler mellom ISP og musikkselskap vil være fremtiden til musikkbransjen internasjonalt.

Den britiske regjeringen er også fornøyd. De ønsker avtaler mellom nettleverandører og opphavsmenn eller utgivere velkommen, og vil at aktørene skal bekjempe ulovlig fildeling sammen.

- Det er regjeringen som må skape reglene for rettigheter og opphavsrett, men markedet tjener på slike nyskapende avtaler. Dette vil redusere behovet for piratkopiering betraktelig, sier den britiske IT-ministeren Stephen Carter i en uttalelse, ifølge New York Times.

Virgin er også i samtaler med de andre store plateselskapene om tilsvarende avtale. Den nye lovlige nedlastingstjenesten skal etter planen være på plass innen året.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.