Virkelighet til salgs!

Plages du av en uklar virkelighetsoppfatning? Eller synes du det blir litt for mange virkeligheter å forholde seg til i løpet av en dag? Fortvil ikke, på nettet er det hjelp å få.

Plages du av en uklar virkelighetsoppfatning? Eller synes du det blir litt for mange virkeligheter å forholde seg til i løpet av en dag? Fortvil ikke, på nettet er det hjelp å få.

Virkelighetsoppfatning; det svinger ikke akkurat av ordet. Starter ikke noen debatter i beste sendetid hos Viggo J. og Pål T., akkurat. Men sier vi "reality-TV" og "virtual reality", så rykker det kanskje litt i hjernebarken på noen av oss.

Blanding av virkelighetsoppfatninger og stilarter var sentralt i den kunstneriske retningen som gjorde seg sterkest gjeldende i siste halvdel av det forrige århundre, nemlig postmodernismen. Postmoderne kunst var kunst som bevisst blandet stilarter og virkelighetsoppfatninger. Ettersom den hadde sin glansperiode i en tid da verden var delt i to "virkelighetsoppfatninger", kommunisme og kapitalisme, kan den ses som en protest mot en slik meningsløs polarisering.

I dag er politiske tenkere, filosofer og kunstnere mer opptatt av at ulike virkelighetsoppfatninger skal kunne leve side om side. Postmodernismen lever imidlertid ennå, men nå som salgsvare, eventuelt salgshjelpemiddel. Dagens markedsførere er ikke fornøyd med bare å få deg til og betale for å kjøpe varene deres, de vil også inn i virkelighetsoppfatningen din. Enten ved at de får tak i den og tilbyr deg det som kreves for å få den komplett eller at de tilbyr deg begge deler:

HVEM vil du være i dag? HVA vil du være i dag? Hvem skal VI være for deg i dag? Pung ut og det blir virkelighet. Eller...?

Nettstedet www.realityblurred.com har tatt disse tingene på alvor. En håndfull ildsjeler har satt seg fore å kommentere og dokumentere det de finner av det de mener er virkelighets-forvrengende budskap i mediene, og vise hva som ligger under. På denne måten lager de sin egen virkelighet...? Åkkesom er det interessant å se hva de finner bak virkeligheter som kommer med prislapp.

Ta programmet "Forandring Fryder" som går på NRK1, for eksempel. Mange har sikkert sett plettfrie Hilde Hummelvoll på skjermen på tirsdagskvelder sammen med et par vettskremte naboer som får den (u)takknemlige oppgaven å pusse opp et rom hos den andre. Noen scener med folk på stige med hammer eller malerkost, litt småprat med "hva-skal-vi-gjøre-nå" og "hva-synes-du-så-langt"; det er stort sett det vi får se underveis. Summen de har til rådighet er 10.000,- kroner, og til å hjelpe seg har de et par interiørdesignere og en håndverker på deling. Jobben skal gjøres på tre dager.

I forrige ukes utgave av www.realityblurred.com fikk leserne være med bak kamera på den amerikanske utgaven av programmet, "Trading Places". Nå har amerikanerne lagt til en del elementer vi ikke har i fredelige Norge, jeg nevner i fleng: En usympatisk diktator av en designer, bruk av kamera uten at deltagerne vet det, bevisst bruk av provokasjoner etc. Uansett blir man ganske satt ut når man leser hvor lite virkelig det hele her: Ikke bare er det fullt av kameraer, ledninger, lys og produksjonsfolk i det som for oss seere ser ut som et vanlig rotete rom som blir pusset opp. Nei, her jukses det med saker som at en masse ting er laget på forhånd, tidsbegrepet er ikke samsvarende med virkeligheten, ja, faktisk er det også slik at de som skal gjøre oppussingsarbeidet i praksis gjør svært lite.

Foruten drittsekkdesigneren som bevisst kommer opp med løsninger som beboerne garantert ikke vil like, blir deltagerne også lurt til å tro at kamera er av når det er på. Det har nemlig vært et problem at deltagerne ikke sier det de egentlig mener så lenge det røde lyset lyser. For å få litt ekstra dreis på avslutningen, dvs. når deltagerne får se hva naboen har gjort med deres rom, har derfor produksjonsteamet begynte å rope et falskt "Cut" etter at de første "Wow!" og "awesome" er uttalt. Det som kommer da er ikke alltid like "awesome", men desto mer virkelig!

Ellers på www.realityblurred.com: Hvorfor alle i produksjonsteamet til "The Osbournes" er livredd datteren Kelly. Se listen over ubetalte regninger på til sammen $420.250 som den "sympatiske" Survivor (Robinson)-deltageren Clay Jordan stakk fra da han reiste for å delta i opptakene. Eller hva med denne: Bandet Flickerstick i reality-serien "Band on the run", en serie om livet som uoppdaget rockeband, hadde en låt hvor både ordet "Coke" og "naked" forekom. Etter å ha fått blitt truet med rettssak av Coca-Cola Company måtte bandet forandre "naked" til "taken"!!

Det er virkeligheten sin, det.

God helg!

Flere raljeringer fra Reiersen:

Til toppen