Virtualiserer bort programvareinstallasjon

Virtualisering kan løse problemer med installasjon av programvare, men Microsofts lisensiering står i veien.

Virtualisering kan løse problemer med installasjon av programvare, men Microsofts lisensiering står i veien.

Et virtuelt operativsystem gjør det mulig å kjøre flere operativsystem samtidig på en maskin og man kan flytte operativsystemet fra en maskin til en annen uten å være avhengig av homogen maskinvare.

En av fordelene man kan oppnå med virtualisering, er å bli kvitt store deler av installasjonsproblematikken. Istedenfor at programvareleverandører leverer programmer som må installeres og konfigureres, kan de levere virtuelle image som er ferdig oppsatt med operativsystem, eventuell mellomvare og applikasjonen som kunden ønsker å bruke.

    Les også:

Hittill har ferdiginstallerte image stort sett kommet i form av test og demomiljøer i begrenset omfang, men det er i ferd med å endres.

VMware satser hardt på å få programvareleverandører til å levere sin programvare ferdig installert i det selskapet kaller «Software Appliances».

En av de første leverandørene som satser på denne distribusjonsmetoden er Open Xchange. I første omgang begrenser de seg til evalueringsløsninger, men innen de neste seks månedene satser de på å levere ferdig oppsatte løsninger for produksjonsmiljøer.

– Vi sender et image med programvaren ferdig installert og klart til bruk. Vi følte at det ville gi oss et fortrinn i et marked med hard konkurranse, sier Dan Kusnetzky, markedssjef i Open eXchange til CNet News.

I markedet for virtuelle operativsystem er det tre aktører: VMware, Microsoft og åpen kildekode leverandøren XenSource. De har alle tro på ideen om å distribuere programvare på denne måten, men i forskjellig grad. VMware er mest begeistret.

– Grunnen til at det vil bli vanlig er at du nå kan pakke applikasjonen sammen med det operativsystemet det vil kjøre på, ferdig oppdatert med sikkerhetsfikser og de nødvendige operativsystemfunksjoner, sier Diane Greene, direktør for VMware, til CNet News.

Hun mener at modellen egner seg ekstra godt for små programvarehus.

– De trenger ikke å tilpasse sin programvare til hvert eneste tenkelige operativsystem og hver eneste versjon, sier Greene.

Sjefen for åpen kildekode alternativet er enig.

– Det er like mulig i Xen. Jeg tror det vil skje, sier Simon Crosby, gründer og teknologisjef i XenSource.

Programmererne hans jobber fortsatt med å stabilisere kjernen i sin virtuelle programvare og har ikke kommet like langt i prosessen ennå.

Fordi denne metoden for programvareinstallasjon krever et ferdig installert operativsystem, byr det på noen problemer med lisensiering. Microsoft godtar bare at evalueringsutgaver distribueres i virtuelle image.

– På det nåværende tidspunkt er det ikke mulig å redistribuere Windows Server, sier James Ni, sjef for server virtualisering i Microsoft til CNet News.

– Microsoft lar ikke deres operativsystem bli brukt i denne modellen, sier Greene og forteller at de hadde mer tillatelser tidligere.

– Microsoft fornyet ikke vår lisens til å redistribuere Windows, sier Greene.

Med operativsystem i åpen kildekode operativsystem er saken annerledes. Da står ikke lisensbetingelser i veien og VMware har allerede lagt ut ferdig oppsatte løsninger som kjører på operativsystem fra Novell, Ubuntu og Red Hats Linux distribusjoner.

Troen på at ferdige oppsatte image erstatter tradisjonell programvareinstallasjon er stor, men det vil ikke skje over natten.

– Jeg tror det må en ganske dyptgripende endring til i industrien før det skjer, sier Crosby i XenSource.

Til toppen