Virtuell børs åpner i dag

Prestisjeprosjektet til svenske OM-gruppen og den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley, Jiway, åpner i dag for handel. Totalt har eierne investert nærmere 900 millioner kroner.

Prestisjeprosjektet til svenske OM-gruppen og den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley, Jiway, åpner i dag for handel. Totalt har eierne investert nærmere 900 millioner kroner.

Jiway er en elektronisk børs for aksjehandel over landegrensene. Tradisjonelle meglerhus kan knytte seg til børsen uten å behøve forankring i det lokale marked. Børsen skiller seg noe ut da den er først og fremst beregnet for småsparere, men selvfølgelig er også institusjonelle velkomne. Målet er å tilby 6 000 aksjer på børsene i Europa og USA, men fra og med i dag åpner de for handel på 300 aksjer i Sverige, Storbritannia og Tyskland, ifølge en pressemelding.

Det viktigste for børsen er likviditet. Klarer ikke børsen å trekke til seg likviditet, er det fare for at færre meglere vil knytte seg opp til Jiway.

- Vi har ikke mange sjanser til å vise hva vi er god for. Men jeg er overbevist om at vår tekniske plattform holder. Når det gjelder likviditeten har vi kontakt med noen riktig store aktører som bidrar med store volumer, sier Per Swensson, administerende direktør, til Dagens Industri.

Hittil har det vært både dyrt og vanskelig å kjøpe utenlandske aksjer. Jiway lover å gjøre det enklere og vesentlig billigere. Kostnaden for å kjøpe eller selge utenlandske aksjer er syv euro, omlag 60 kroner, per transaksjon. Dette er hva det tilsluttede meglerhuset betaler til Jiway. Sluttkunden betaler i tillegg en avgift til meglerhuset.

- Jiway vil skape store incentiver for at meglerhusene skal senke kurtasjen. Selvfølgelig kan vi ikke diktere hva meglerhusene krever i kurtasje fra kundene, men Jiway skaper en plattform som kan forenkle meglerhusenes utenlandske transaksjoner drastisk, sier Swensson.

Men mange meglere er avventende til prosjektet:

- Det finnes ingen kunder som desperat venter på at vi skal kjøre i gang med utenlandsk handel. Derfor har vi ingen konkurransefordel med å være først. Det kommer til å ta tid innen folk kjøper utenlandske aksjer. I beste fall kommer det til å være 20 prosent handel med utenlandske aksjer i slutten av neste år, sier Klas Danielsson, konsernsjef i TeleTrade Solutions AB.

Da digitoday.no snakket med markedsansvarlig Michelle Townsend i september, ga de ingen indikasjoner på at de ønsker å knytte til seg meglere fra Norge.

Til toppen