Virtuell Windows under åpen kildekode

En åpen kildekodeløsning viser at den kan virtualisere Windows på Intel-maskiner.

En åpen kildekodeløsning viser at den kan virtualisere Windows på Intel-maskiner.

XenSource leverer en virtualiseringsløsning som åpen kildekode, kjent som Xen. Den er en hypervisor, det vil si at den ikke er avhengig av å ha et operativsystem som vert.

Slik situasjonen er i dag, krever Xen at operativsystemet er klar over hypervisorlaget som Xen utgjør. Dette innebærer at operativsystemet som skal virtualiseres, må endres. Det finnes løsninger for å tilpasse systemer som Linux, NetBSD og FreeBSD. For mange er også støtte for Windows et krav. Da må Microsoft være med på notene.

Under en demonstrasjon ved Intel Developer Forum denne uken, viste XenSource fram et system basert på en tidlig utgave av Xen 3.0, som virtualiserte både Linux og Windows XP med SP2.

For å gjøre dette mulig, benyttet selskapet en prosessor fra Intel som har maskinvarebasert støtte for virtualisering. Dette tilbyr et privilegert eksekveringsmodus som lar Xen dele ut plattformressurser mellom både modifiserte og ikke-modifiserte gjestesystemer, inkludert garantier om ressurser som regnekraft, minne og I/O.

Ifølge XenSource er Xen den eneste hypervisoren som støtter Intels virtualiseringsteknologi, VT, per i dag. Dette skyldes tett samarbeid mellom Intel og åpen kildekodeprosjektet Xen.

XenSource planlegger sammen med partnere å tilby kommersiell støtte for Windows virtualisert på Xen med Intels VT-plattform i løpet av første halvdel av 2006. Selve programvaren vil selvfølgelig fortsatt være fritt tilgjengelig.

    Les også:

En foreløpig utgave av Xen 3.0 vil trolig bli tilgjengelig for testing innen slutten av tredje kvartal i år. En bedre testet utgave skal gjøre klar for Linux-distribusjoner for bedrifter i begynnelsen av 2006. Den nye utgaven vil støtte SMP-gjesteoperativsystemer og vil kunne utnytte 64-bits prosessorer og Physical Address Extensions (PAE) for 32-bits servere med mer enn 4 GB minne.

Intel-brikker med VT-støtte ventes i begynnelsen av 2006. Også konkurrenten, AMD, vil lansere brikker med en tilsvarende teknologi, Pacifica, i løpet av 2006.

AMD og XenSource annonserte i begynnelsen av 2005 et samarbeid, og Xen tar i bruk et programvarelag, VMX, som er designet for å håndtere forskjellige prosessorteknologier.

Ifølge News.com vil Xen-utviklerne i løpet av kort tid ha bygget Pacifica-støtte inn i Xen. Evalueringssystemer skal være rett rundt hjørnet.

Til toppen