Virtuelle pc-er fortsatt for dyre

Bedrifter oppnår ikke lavere kostnader gjennom «VDI».

Virtuelle pc-er fortsatt for dyre
Å virtualisere pc-er og flytte «desktoppen» inn i datasentralen er som regel langt mer kostbart enn å satse på fysiske pc-er. Bilde: Rainier Ehrhardt/Getty Images/All Over Press

(BARCELONA) Virtuelle pc-er, kjent som «VDI» (virtual desktop infrastructure) eller «HVD» (hosted virtual desktop) er en løfterik teknologi for å løse mange presserende utfordringer i moderne bedrifter: Brukere får tilgang til alle sine tjenester uansett hvor de er og hva slags klient de bruker, og sentralt skal virtuelle pc-er være enklere og rimeligere å administrere og vedlikeholde.

Løsninger for virtuelle pc-er har blitt bedre de siste årene, og uavhengige analyseselskaper som Gartner har publisert rapporter av typen «Syv trinn for vellykket implementering av virtuelle pc-er» der man kan lese om erfaringene til bedrifter som faktisk har fått det til.

På Gartner-samlingen Symposium ITxpo i Barcelona foredrar analytiker Nathan Hill – kjent for rapporter som «Seven Stages to a Successful Hosted Virtual Desktop Rollout» og «IT Leaders Must Navigate Microsoft's Complex Licensing Terms to Successfully Adopt HVDs» – om emnet. Han begrunner denne spådommen:

– Fram til utgangen av 2016 vil virtuelle pc-er ikke nå mer enn 15 prosent av alle pc-brukere i bedrifter.

Kategorien «pc-brukere i bedrifter» omfatter, som kjent, ikke bare kunnskapsarbeidere, men også underordnet administrativt personale, callsenterbetjening og andre mer rutinepregede jobber der det er lite «personlig» over pc-en. Bare 15 prosent VDI?

Ifølge Hill motvirkes pc-virtualisering av fire faktorer:

  • 40 prosent av alle bedrifts-pc-er er bærbare, og løsninger for å greie seg uten nettverk er ikke gode nok.
  • Kapitalkostnadene knyttet til en virtuell pc vil alltid – og Hill understreker «alltid» – være høyere enn for en fysisk pc.
  • Selv om det finnes løsninger for å håndtere personlig tilrettelegging av virtuelle pc-er, skaper dette komplikasjoner som fortsatt er vanskelige å håndtere.
  • Ytelsen som kan tilbys gjennom en fysisk pc gjør at den stadig er tiltrekkende.

Kostnadsbildet er overraskende.

– Beregningene våre tyder på at virtuelle pc-er gjennomsnittlig er 40 til 70 prosent dyrere enn tradisjonelle pc-er. En vanlig bedrifts-pc koster i dag fra 600 til 750 dollar. Skal den erstattes med virtuelle pc-er, må man investere sentralt i servere, rack, lagring og virtualiseringsprogramvare, i tillegg til tynnklienter. Det koster 900 dollar per bruker.

Med ny teknologi for dynamisk tilrettelegging av virtuelle pc-er – slik at man slipper å lagre alle virtuelle pc-er for seg men i stedet regenererer dem når brukerne logger seg på – kan man få kostnaden ned i 680 dollar per bruker.

– Dette er minimumskostnader. Ofte må man oppgradere nettverket og legge inn ting som WAN-akselerasjon for å redusere latens og bruke båndbredden mer effektivt. Det kan øke kostnadene med opp til 40 prosent.

Den teknologiske utviklingen går i retning av å løse flere av utfordringene som i dag begrenser utbredelsen av virtuelle pc-er. Hill nevner virtuelle grafikkprosessorer som kan gi bedre ytelse innen multimedia, mer effektive løsninger for brukere av bærbare maskiner og bedre systemer for å gjøre virtuelle pc-er like personlige for de fysiske.

– Nettskytilbydere har begynt å se på hvordan virtuelle pc-er kan leveres som tjeneste gjennom nettskyen, såkalt «Desktop as a Service» (DaaS). I tillegg til spørsmål rundt sikkerhet og latens, er det her Microsofts lisenspolitikk slår ut for fullt for å øke kostnadene. Microsoft er i ferd med å endre lisensmodellene sine, men det er et stykke igjen til at de tillater ordninger som kan gjøre DaaS konkurransedyktig på pris, sier Hill.