Virtuelle valutaer på russisk

Kriminelle stoler ikke på bitcoin.

Virtuelle valutaer på russisk
Kriminelle russiskspråklige miljøer tyr til egne virtuelle valutaer, ifølge IT-sikkerhetsselskapet RSA. Bilde: Vladyslav Starozhylov / Alamy/All Over Press

Mars-utgaven av RSA Online Fraud Report gjengir et blogginnlegg som RSA publiserte i midten av februar, om kriminelles egne virtuelle valutaer. Valutaene brukes på russiskspråklige nettfora.

Kriminelle miljøer på nett fikk et problem i mai i fjor, da amerikanske myndigheter stengte den virtuelle valutatjenesten Liberty Reserve, som ble brukt til hvitvasking og andre kriminelle transaksjoner.

Ifølge RSA kunne disse miljøene ikke gå over til alternative virtuelle valutaer som Perfect Money og bitcoin. De oppfattet betalingstjenesten Perfect Money som upålitelig, og så på bitcoin som lett bytte for myndighetene. Kriminelle bitcoin-skeptikerne fikk rett da USAs føderale politi FBI slo til mot det svarte nettmarkedet Silk Road i mai i fjor og beslagla bitcoin for nærmere 30 millioner dollar.

I februar i år kom en spektakulær bekreftelse på at bitcoin også lar seg stjele: Bitcoin-børsen Mt. Gox måtte begjære seg selv konkurs etter å ha mistet kontrollen over bitcoin verdt 480 millioner dollar.

RSA sier at de har avdekket tre virtuelle valutaer i bruk i kriminelle russiskspråklige miljøer: MUSD, United Payment System og UAPS.

MUSD skal ha vært aktiv siden november i fjor. Det anvendes på ett – kun ett – undergrunnsforum: Forummedlemmene bruker det til å handle gjenstander og tjenester med hverandre, og til å betale for å annonsere på forumet. Alle transaksjoner er garantert anonymitet. MUSD kan kjøpes og selges gjennom to utpekte agenter, hvorav den ene har kontor i Ukrainas hovedstad Kiev. Vekslingskursen er fast: 1 MUSD koster 1 amerikansk dollar.

United Payment Service anvendes på fire russiskspråklige nettfora, hvert med sin egen variant av valutaen og offisielle vekslingsagent. Varianten fra ett forum kan brukes på et annet. Vekslingskursen er knyttet til den russiske rubelen.

UAPS oppsto for over et år siden. Det anvendes at det RSA kaller «to av de mektigste fora i det russiske kyberkrimmiljøet». På et av disse kalles UAPS for «Første handelsbank». Valutaen vedlikeholdes og forbedres av dedikerte utviklere, og har et eget system for inn- og utbetaling i vanlige penger. UAPS beskrives som sikrere og mer avansert enn MUSD og United Payment Service, og legger avgjørende vekt på sikkerhet og personvern.

RSA skriver at interne valutaer i kriminelle miljøer gjør både brukere og transaksjoner anonyme. Myndighetene vil oppleve stadig større problemer med å gjennomføre sporing, blokkering og beslag.

Les mer om: