BEDRIFTSTEKNOLOGI

Virtuelt direktorat

Alt unntatt én tjeneste under VMware i Oljedirektoratet.

24. mars 2010 - 11:25

Tirsdag samlet VMware 350 deltakere på et forum om selskapets teknologi, IT-virtualiseringens framtid og brukererfaringer. IKT-ansvarlig Roald Ommundsen i Oljedirektoratet tok tidlig en hovedrolle: Han innledet om erfaringene med bruk av VMware-produkter siden 2003.

Oljedirektoratet omfatter i overkant av 210 ansatte, de fleste av dem tunge brukere. De begynte med VMware ESX 2.01 i 2003 etter en diskusjon med blant annet IBM, om virtualisering som mulig alternativ for den videre utviklingen av serverparken. Direktoratet hadde da en prognose på 10 til 20 prosent årlig vekst av antall servere. Hver ny tjeneste krevde en ny server, og systemet ble stadig mer komplekst. De savnet feiltoleranse på serverne, og det var dyrt å kople servere opp til lagringsnettet (SAN-et).

– Visjonen da var å konsolidere antall servere, utnyttet SAN-et bedre, gjøre det enklere å etablere nye tjenester, få til en mer effektiv drift, oppnå høyere feiltoleranse og en grad av katastrofeberedskap samt realisere drømmen om en failoverserver, sa Ommundsen.

I 2004 var Oljedirektoratet først ute i Norge med å installere VMotion, VMwares løsning for å flytte virtuelle servere fra en fysisk server til en annen, og de gjorde virtuell infrastruktur som primær plattform for sine Wiindows-servere.

I 2008 var direktoratet igjen først ute i Norge med en viktig bit virtualisering, nærmere bestemt View, løsningen for virtuelle pc-er, forkortet VDI for «virtual desktop infrastructure».

I dag har direktoratet 16 fysiske servere som kjører ESX. Disse betjener 120 virtuelle servere og 350 virtuelle pc-er. De virtuelle serverne er fordelt på 80 til produksjon, og 40 til test og utvikling. 110 er Windows-servere, 10 er Linux.

– Det aller meste av tjenestene, som Exchange og Agresso (ERP), er virtualisert. Hovedfilserver, databaseserver og tale går fortsatt på fysiske servere. Vår erfaring er at telefoni og alle sanntidsapplikasjoner for tale må gå på en fysisk server.

Det brukes HP Proliant servere tvers gjennom hele systemet.

Ommundsen mener VMware View har klare fordeler framfor Citrix for å levere VDI. Han mener VMware er bedre på blant annet driftsmiljø og hjemmebrukere.

– Alle våre brukere har bærbare pc-er under Windows 7. De virtuelle pc-ene kjøres under Windows XP. Med framtidig funksjonalitet i View vurderer vi å se på nye typer løsninger, som «bring your own pc» og hypervisor på klientene. Det kan være spennende å kjøre uten operativsystem på pc-ene og bare boote opp tjenestene.

Enn så lenge er det altså to miljøer på de bærbare pc-ene, et med Windows XP og ett med Windows 7.

De største besparelsene direktoratet har opplevd med virtualisering, er ifølge Ommundsen knyttet til redusert behov for maskinvare og mer effektiv drift, blant annet langt mindre bruk av overtid.

– Vi fikk fjernet mange gamle servere og gamle avtaler. Vi har oppnådd større fleksibilitet og bedre bruk av ressurser i både serverne og i SAN-et. Test og utvikling er kraftig forenklet. Vi kan legge ut en ny server på fem minutter, og alle serverne ligger på SAN-et. Dukker det en feil som lammer en server, er nedetiden maksimalt fem minutter. Skulle det skje en full katastrofe, vil vi være oppe igjen innen maksimalt én dag.

Ommundsen sier de fryktet kompleksitet, dårlig ytelse og økte lisensieringskostnader da de innførte VMware. Han mener nå at bekymringene var ugrunnet.

– Det er blitt så bra at det nesten er kjedelig, sier han.

På videreutviklingsblokken står bedre katastrofesikring, oppgradering av View-miljøet og muligens applikasjonsvirtualisering.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.