Virus er en macho-greie

- Det er nesten bare unge menn som lager datavirus. Miljøet splittes mellom utpregede amatører og en elite med svært avanserte ferdigheter, forteller virusforsker Eric Chien.

- Det er nesten bare unge menn som lager datavirus. Miljøet splittes mellom utpregede amatører og en elite med svært avanserte ferdigheter, forteller virusforsker Eric Chien.

Virusmakerne er typisk hankjønn i aldersgruppen 14 til 28 år.

- Vi har et inntrykk av at de er i ferd med å bli noe eldre. Bare én kvinnelig virusmaker er kjent. Selv når vi tar hensyn til den generelle mannsdominansen i IT-miljøer, betyr dette at menn er grovt overrepresentert i virusmakermiljøer. Virus er tydeligvis en macho-greie, sier Eric Chien. Han leder SARC - Symantec Antivirus Research Center.

- Gutter skriver virus fordi det gir dem et navn i et bestemt miljø, på samme måte som tagging. I tillegg kommer opplevelsen av et teknologi-kikk.

Virusmakerne er langt fra noen ensartet gruppe. I stadig større grad skilles gruppen i to atskilte grupper.

- På den ene siden har mange såkalte "script-kiddies" lært seg enkle språk som Visual Basic og Delphi. Dette er utviklingsverktøy der kompliserte operasjoner kan gjennomføres med enkle dra og slipp-operasjoner. I miljøene sirkulerer kildekode til alle slags virus, som gutta morer seg å variere og foredle.

Det som gjør profesjonelle utviklere mer effektive, har samme virkning på de ondsinnede uprofesjonelle. Dette er nok en uønsket bivirkning av den brukervennligheten som IT-verden er så opptatt av.


- På den andre siden øker også tallet på det man kan kalle virusmakere i eliteklassen, med avanserte ferdigheter rettet for eksempel mot 32 biters Windows.

Før var ferdighetene langt mer spredt mellom disse ytterpunktene, mener Chien. I dag er det slik at mellomgruppen knapt finnes lenger. Det betyr at vi kan vente oss stadig flere forholdsvis ufarlige og lett avslørbare virus, ormer og trojanere. Men den virkelige faren vil være nye avanserte varianter av ondsinnet kode fra folk med den samme profilen som den beryktede "Unabomber", den teknisk kyndige og menneskeskye eneboeren som drepte flere amerikanere med brevbomber på 1990-tallet.

Til toppen