Virus-opphav slipper fengsel

Aktor i saken mot opphavet til Anna Kournikova-viruset som spredte seg verden over i februar, har nedlagt påstand om 240 timers samfunnstjeneste.

Aktor i saken mot opphavet til Anna Kournikova-viruset som spredte seg verden over i februar, har nedlagt påstand om 240 timers samfunnstjeneste.

Anna Kournikova-viruset var et typisk e-post virus som spredte seg gjennom adresselisten til Microsofts e-postklient Outlook. Ifølge noen antivirus-eksperter fikk det like stor spredning som Melissa. Få dager etter det første smittetilfellet ble det klart at opphavet var nederlandsk. Tjue år gamle Jan de Wit meldte seg for nederlandsk politi 14. februar, og forklarte at han hadde laget viruset ved hjelp av en spesialisert verktøykasse av en type som det finnes mange av på Internett.

Rettssaken mot de Wit er første gang en virusmaker stilles for retten i Nederland. Mange hadde ventet - og til dels håpet - at aktor ville nedlegge påstand om ubetinget fengsel, siden strafferammen var fire års fengsel og bøter opp til 100.000 guilder (360.000 kroner). Men selv om det nederlandske politiet samarbeidet nært med det amerikanske Federal Bureau of Investigation (FBI) i etterforskningen, var det ikke mulig å dokumentere skadeomfang ut over 166.827 dollar, eller så vidt under 1,5 millioner kroner, fordelt på 55 ulike smittetilfeller.

Følgelig har aktor konkludert med at 240 timers samfunnstjeneste og beslag av de Wits PC og modem er tilstrekkelig straff.

Ifølge ZDNet fant aktoratet at denne dokumentasjonen var mangelfull. Seniorkonsulent Graham Cluley ved det britiske virusvernselskapet Sophos Plc UK sier til Newsbytes at dersom de Wit slipper med samfunnstjeneste, bør IT-sikkerhetsbransjen se nøye på hvorfor så få selskaper var villige til å bidra til FBIs etterforskning med konkrete opplysninger om skadeomfang.

Til toppen