Virus rammer fortsatt Norges største bank

Virus rammer fortsatt Norges største bank

Halvannen uke etter å ha blitt smitttet, jobber fortsatt Norges største bank natt og dag.

Fredag 2. mars ved 12-tiden begynte dataviruset viking.gt å spre seg i DnB Nors ansattes PC-er, som rammet i alt 11.000 PC-er i 190 fillialer spredd over hele landet.

Banken bruker antivirusprogramvare fra norske Norman, og programmet var oppdatert til å kunne stoppe ormen «viking.gt». Men en feil i sanntids-beskyttelsen Norman-pakken skulle gi fungerte ikke og stoppet ikke ormen. Vel inn i DnBs nettverk spredde den seg raskt til alle 11.000 PCer og en god del servere.

Først da Norman klarte å levere en fiks, kunne DnB Nor begynne å rydde opp.

Men det har tatt tid og det super-aggresivet viruset smitter resende maskiner i nettverket på nytt. Siden fredag 2. mars har så mange som 200 ansatte vært involvert i å rydde opp i IT-kaoset, dag og natt, får digi.no vite av informasjondirektør Tore Dyrdahl i DnB Nor.

Norges største bank har også innkalt hjelp fra Normans konkurrenter. DnB Nor har hyret inn sikkerhetsfolk fra både Computer Associates og Symantec.

Alle de 11.000 PC-ene skal nå være renset, men av et hundretalls servere, gjenstår det fortsatt noen som ennå ikke er blitt klargjort.

Virusproblemen har forårsaket store problemer for den daglige driften i DnB Nor. De ansatte i storbanken har ennå ikke Internett-tilgang av frykt for at det fortsatt kan skje spredning. Dette gjelder nettbruk i forhold til kontorstøtteverktøy som låneadministrasjon og noen innkjøpsordninger.

For inntil alt er fikset, kan viking.gt-ormen spre seg videre fra smittede maskiner - både internt i bank og til partnere og andre eksterne mottakere av epost.

- Situasjonen er under kontroll, og vi har klart å stoppe spredningen. Men det kan fortsatt være lommer igjen av virus i nettverket. Vi vil derfor vente med Internett-tilgang til vi vet helt sikkert at all virus er tilintetgjort, sier Dyrdahl til digi.no.

Han forteller at når viruset er under kontroll, vil banken sette seg ned å se på mulige årsaker og konsekvenser av det.

Et nytt antivirusprogram fra Norman rulles nå ut på serverne og skal restartes i alle de klargjorte PC-ene i løpet av natten.

Dyrdahl vil ikke svare på hvorvidt eventuelle eksterne enheter på de interne kontorsøttesystemene i banken kan ha forårsaket problemer med Normans sikkerhetsløsning. Han vil heller ikke kommentere hvem som har feil.

Til toppen