Virus rammer PDA-pirater

Brukere av Palm OS-enheter har vært bortskjemt med få virusplager, men nå er det kanskje på tide å installere et program som sjekker for sikkerhets skyld.

Brukere av Palm OS-enheter har vært bortskjemt med få virusplager, men nå er det kanskje på tide å installere et program som sjekker for sikkerhets skyld.

En trojansk hest er et program som utgir seg for å være noe annet enn det det er.

I dette tilfellet har skaperen laget et program som later som om det er en crack, et program som fjerner kopibeskyttelsen fra et annet program, til GameBoy-emulatoren Liberty. Det programmet egentlig gjør er å "sette PDA-en i en tilstand som tilsvarer flere år med bruk", altså å rote til filer og ødelegge enkelte data.

Brukere av Palm OS, og PDA-er generelt, har lenge vært spart for å måtte sjekke etter virus, og eksperter har lenge kritisert enhetenes sårbarhet når det gjelder virus. Dette skyldes at de små prosessorene som driver enhetene ikke er sterke nok til å kunne gi noen form for god beskyttelse.

Programmereren som har laget denne trjoanske hesten, Palm-utvikler og foreleser ved universitetet i Gävle, Aaron Ardiri, har fått mye oppmerksomhet, men påstår selv at han forsker på å gjøre piratkopiering vanskeligere, og at dette programmet kun ble gitt til 4-5 testere.

- En av disse må ha spredd det videre selv om de ble eksplisitt bedt om ikke å gjøre det, sier han til ZDNet News.

Ardiri sier videre at han er i samtaler med McAfee for å lage et virusprogram som kjenner igjen den trojanske hesten, selv om den skulle endre navn.

- Alle eksisterende Palm plattformer er utrygge siden operativsystemet har samme oppbygging som DOS på en PC, sier Carey Nachenberg, forsker ved Symantecs Anti-Virus Research Center.

I følge ham er heller ikke Palm-platformene de eneste som er utrygge, siden "de kjører på prosessorer som ikke støtter sikkerhetsfunksjoner".

- Det som burde være det positive utfallet av denne saken er at brukere bør bli mer oppmerksomme på sikkerhetsaspektet, avslutter Ardiri.

digitoday.no får opplyst av Symantec Norge at også de er klare for en eventuell virusinvasjon på håndholdte PC-er. Med dagens teknologi vil virus-skannere for stasjonære PC-er enkelt kunne oppgraderes for også å håndtere formatene som brukes av håndholdte PC-er, og med virusforskningen de har drevet siden mai mener de også å kunne være tidlig ute med program som fungerer direkte på PDA-en. Liberty-viruset blir i følge Symantec fjernet av deres virusskanner i løpet av en uke. Definisjonen er klar og ligger på deres nettsted.

Til toppen