BEDRIFTSTEKNOLOGI

Virus slakter din PC til jul

Et ny-oppdaget virus smitter kontinuerlig, men slår bare til på første juledag. Da mister infiserte PC-er innholdet i oppsettminne, FlashBIOS og disk. Win32.Kriz rammer Windows 95, 98 og NT.

Eirik Rossen
19. aug. 1999 - 15:45

Viruset er først beskrevet av den amerikansk-russiske antivirusleverandøren Central Command / Kaspersky Lab - kjent for AntiViral Toolkit. Det fikk det tilsendt anonymt per e-post.

Foreløpig er det bare én bekreftet observasjon av dette viruset i det fri, i USA. Win32.Kriz - eller W32.Kriz - vekker forferdelse og beundring blant ekspertene som har studert det.

Viruset er minneresident og polymorft. Det infiserer exe- og scr-filer, altså programmer og skjermsparere. Det nytter en avansert, men kjent metode til å orme seg inn i filen kernel32.dll som spiller en sentral rolle i alle varianter av 32 biters Windows. Viruset bruker denne filen til blant å overvåke alle filoperasjoner som maskinen utfører.

Når viruset slår til 25. desember, slettes CMOS-minnet (der maskinens oppsettinformasjon lagres), data på alle filer på alle tilgjengelige disker overskrives, og FlashBIOS ødelegges etter den samme metoden som CIH-viruset (også kjent som Tsjernobyl) benyttet.

For å kvitte seg med viruset, må den infiserte maskinen startes fra en ren oppstartdiskett, og kernel32.dll må erstattes fra en ren og uinfisert sikkerhetskopi, før man setter i gang rutiner for å reparere skadede exe- og scr-filer.

Nærmere detaljer finnes på nettstedet til Central Command, under rubrikken Virus Info. Der gjengis også hele den obskøne teksten som virusforfatteren har lagt inn i koden, uvisst av hvilken grunn.

Den største forskjellen i ødeleggelsespotensialet mellom Win32.Kriz og CIH ligger i at Kriz også slår til mot Windows NT. CIH ødela flere hundre tusen PC-er, særlig i Sørøst-Asia. Ekspertene frykter store ødeleggelser første juledag i miljøer som ikke er så nøye med virusbeskyttelse.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.