Virusand lurer deg til å slette systemfil

Et elektronisk kjedebrev med falsk advarsel mot et "farlig virus" er i omløp. Mottakerne skal lures til å slette en systemfil i Windows.

Et elektronisk kjedebrev med falsk advarsel mot et "farlig virus" er i omløp. Mottakerne skal lures til å slette en systemfil i Windows.

Antivirusselskapet Norman advarer mot en ny type virusand. Det dreier seg om et kjedebrev med tittelen "URGENT - VIRUS ALERT - 1 JUNE 2001".

Kjedebrevet er opprinnelig på engelsk, men er oversatt til en rekke språk, blant dem norsk. Avsenderen forklarer at han er gjort oppmerksom på en fil på sin PC, som automatisk omdanner seg til et farlig virus 1. juni 2001. Siden filen ikke er et virus før denne datoen, kan det ikke detekteres av noe virusvernprogram. Når det aktiveres, sletter det alle filer og mappen på den lokale disken. Filen, sulfnbk.exe, spres gjennom e-post og legger seg i mappen c:\windows\command\. Deretter følger detaljerte anvisninger på hvordan du skal gå fram for å oppdage og slette filen, inkludert anbefalingen om å tømme Windows' papirkurv. Når du har gjort dette, må du videresende den samme e-posten til alle du har sendt e-post til de siste månedene, for å advare om at også de kan være smittet av det samme farlige viruset.

Kjedebrevet er verre enn bare tull. Sletter du den aktuelle filen, ødelegger du en viktig sikkerhetskopieringsfunksjon.

Norman anbefaler å slette e-postmeldingen - og for all del, ikke videresende kjedebrevet.

Til toppen