BEDRIFTSTEKNOLOGI

Virusoffer saksøker Microsoft

Et søksmål mot Microsoft hevder at personvernet må heves over standardlisensens ansvarsfraskrivelse.

3. okt. 2003 - 10:21

For å bruke programvare, må du godkjenne lisensen. Det innebærer å godta at leverandøren fraskriver seg ethvert ansvar for eventuelle tap du pådrar deg ved å bruke programvaren. Det er årsaken til at ingen har saksøkt Microsoft, selv etter beregninger som tyder på at bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner vil tape over 100 milliarder dollar i år fordi kriminelle utnytter sårbarheter i selskapets programvare.

I California har advokat Dana Taschner levert et søksmål på vegne av sin klient Marcy Levitas Hamilton som opplevde at opplysninger om hennes personnummer og bankkonti ble stjålet over Internett. Taschner ventes å prøve å få støtte fra andre ofre, slik at søksmålet kan oppnå status som "class action suit" (klassesøksmål). I så fall vil hun utfordre et av programvarebransjens mest hellige kyr.

Det grunnleggende resonnementet i søksmålet er såre enkelt: Microsoft har en så stor markedsandel at vanlige brukere i praksis ikke har noe annet valg. Samtidig krever selskapet at brukerne forholder seg til en flom av oppdateringer som de ikke har forutsetninger for å følge opp. Altså tvinges brukerne til å utsette seg for datainnbrudd. Denne tvangen gjør Microsoft medansvarlig for skaden brukeren påføres ved datainnbrudd. Ansvarsfraskrivelsen i programvarelisensen strider mot brukernes lovfestede personvern, og mot reglene for renhårig forretningsdrift.

California har nettopp vedtatt lover som trapper opp personvernet, spesielt for opplysninger lagret i elektroniske registre.

Søksmålet gjenspeiler mange av argumentene fra ekspertgruppen som i forrige uke krevde offentlige inngrep mot Microsoft på grunn av selskapets "elendige" IT-sikkerhet. Det heter blant annet at Microsoft har skapt en "global sikkerhetsrisiko": "Som et resultat av Microsofts samlede bestrebelser på å styrke og utvide sine monopol ved tett integrering av applikasjoner og operativsystem… utsettes verdens datanettverk for massive kaskadefeil."

    Les også:

En talsperson for Microsoft, Sean Sundwall, sier at selskapet er i ferd med å studere søksmålet, og at det vil kjempe mot at det får klassestatus. Sundwall mener søksmålet retter baker for smed, siden datainnbrudd dreier seg om kriminell virksomhet som Microsoft ikke kan gjøres ansvarlig for.

Søksmålet søker uspesifisert erstatning, samt en endring i Microsofts praksis når det gjelder varsling av sikkerhetsfare.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.