JUSS OG SAMFUNN

Visa gjør iPhone til lommebok

Lanserer kontaktløs betaling i Europa, helt uten pinkode.

28. jan. 2011 - 12:33

Et sveip med mobilen over leseren. Vips, så har du betalt for kaffekoppen, trikkebilletten eller kebaben.

Brunosten må vente. Norge ligger nemlig bak andre europeiske land når det gjelder utplassering av de mest moderne betalingsterminalene.

Tyrkia ligger visst lengst fremme.

Visa kunngjør i dag at de lanserer kontaktløs betaling ved 40.000 terminaler i landet som er delt på midten mellom Asia og Europa.

Løsningen krever iPhone, samt en ekstra plugg kalt «iCarte» utviklet av Wireless Dynamics. Denne kobles til mobiltelefonen og gir nødvendig antenne med Near Field Communication (NFC), en trådløs standard for overføring av data via RFID (Radio Frequency Identification) over avstander på inntil 10 centimeter.

 <i>Bilde: Visa</i>
Bilde: Visa

I tillegg må bruken laste ned en tilhørende applikasjon, også den kalt iCarte, fra App Store. Et digitalt Visakort blir lagret på mobilen. Straks det er aktivert kan løsningen brukes for å handle på en hvilken som helst kontaktløs betalingsterminal i hele Europa, uten å måtte taste inn pinkoden.

Nokia har levert modeller med innebygget NFC i en årrekke, og siste Android-mobil fra Google har det samme. At Visa likevel velger iPhone, som ennå ikke har NFC støtte, forklares slik:

- Dette er bare et første skritt. iPhone er valgt ut fordi vi bedømmer disse brukerne for å være særlig tilbøyelige for å tilegne seg avanserte betalingsløsninger tidlig, sier svenske Christina Lind, som er norgesansvarlig for Visa til digi.no.

Hva tilleggsutstyret til iPhone vil koste er hun ikke sikker på. iCarte-pluggen skal ikke tilbys direkte fra Visa, men trolig må kunden selv kjøpe den. Kanskje vil enkelte banker også levere dette til kundene sine, ifølge Lind.

Norge er uansett ikke med i den første etappen, da Visa har valgt å rulle ut i de største markedene først, samt de som har kommet lengst på nødvendig infrastruktur. Foruten Tyrkia kommer tilbudet først til land som Storbrittania, Italia, Frankrike, Spania, Polen og Sveits, ifølge Lind.

Visa har definert grensen for hvor dyre varer som kan kjøpes trådløst. Den er på 20 euro eller 175 norske kroner.

- Kontaktløse betalinger er i første omgang for småkjøp, sier Lind til digi.no.

Norge ligger langt bak

Det er foreløpig ingen konkrete lanseringsplaner her til lands, selv om både Telenor og bankbransjen i fellesskap har drevet forskning på området siden 2007.

- Vi følger den internasjonale utviklingen veldig tett, og er offensive i forhold til hvordan tilsvarende tilbud kan tilrettelegges i Norge, sier prosjekleder for nye betalingsløsninger Bent Bentsen i DNB Nor til digi.no.

DNB Nor og Telenor har tidligere varslet pilotprosjekt i Oslo, der utvalgte butikker skal prøve ut kontaktløs betaling, men prosjektet har blitt utsatt flere ganger.

Nå tar de sikte på å få gjennomført piloten i løpet av våren 2011.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

- I Norge tror jeg nok det fremdeles vil ta noen år før trådløs betaling er på plass. Det er veldig avhengig av hvordan norske banker i fellesskap kan få etablert en akseptinfrastruktur, altså å få utplassert betalingsterminaler som håndterer kontaktløs betaling, sier Bentsen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.