Visa-krav truer danske nettbutikker

Danske nettbutikker må betale skjorta for å bli sertifisert, mens norske nettbutikker slipper unna.

Danske nettbutikker må betale skjorta for å bli sertifisert, mens norske nettbutikker slipper unna.

Tidligere har en revisorerklæring vært nok til å bli godkjent som betalingsselskap, men nye krav fra Visa og Mastercard har blitt strammet kraftig inn.

De skjerpede sikkerhetskravene gjelder for virksomheter som oppbevarer kundeopplysninger sammen med kortopplysninger som et ledd i å gjøre det tryggere for kortholder å handle.

Dette kan ta livet av danske nettbutikker, skriver Comon.dk.

De nye kravene innebærer at kontroll av betalingssystemer kun kan utføres av virksomheter som har gjennomgått en sertifisering. Konsekvensen kan bli at danske tilbydere av betalingssystemer står foran en investering på opptil 150.000 kroner om året.

Dette vil først og fremst ramme mindre nettbutikker. En av de berørte tilbyderne, amaster.dk har nå tatt initiativ til å finne en løsning på problemet og har samlet de små selskapene.

- De samme kravene gjelder også i Norge, men kostnadene her blir betjent av selskapene som håndterer betalingstransaksjonene, sier informasjonssjef Thomas Midteiede i Teller (tidligere Visa).

I Norge vil dermed selskaper som BBS, Paynet og Cardia kjøpe inn standard terminalutstyr og ta denne kostnaden for nettbutikkene som på sin side betaler en abonnementsavgift, framholder Midteide.

Daglig leder Carlo Ghersetti i Cardia er ikke spesielt glad for de økte utgiftene med de nye sikkerhetskravene som de nå anfører som «systemkostnader».

Han understreker likevel at kunden ikke skal merke noe til dette.

Cardias kunder betaler gjennom virtuelle terminaler, der de legger inn sine kortnumre. Kunden betaler en månedlig lisenspris, etableringspris og eventuelle transaksjonskostnader avhengig av kundevirksomhet.

Danske Amaster frykter at dersom det ikke finnes en annen løsning enn å betale et konsulentselskap 150.000 kroner i året for å kontrollere sikkerhet, vil mange virksomheter bukke under.

Til toppen