PERSONLIGTEKNOLOGI

Viser betydningen av god JavaScript-ytelse

Raskere kjøring åpner for nye muligheter i nettleserne.

Browser Ball i Chrome
Browser Ball i Chrome

Det siste året har så godt som alle nettleserleverandørene hatt stor fokus på å implementere raskere kjøring av JavaScript, et språk som besørger mye av interaktiviteten som tilbys på webstandard-baserte websider.

Flere har kritisert dette ensidige fokuset på kun JavaScript-ytelse. Det er andre ytelsesmål som nok er minst like relevante for nettleserbrukere flest. Dette inkluderer for eksempel hvor lang tid nettleseren bruker på å laste ned og vise ulike websider. Rendering- eller presentasjonshastigheten har også mye å si. Mozillas Dromaeo-test måler både JavaScript-ytelsen og DOM-ytelsen til nettlesere. Den tar også i bruk deltestene som benyttes av de mer kjente JavaScript-testene SunSpider og V8 Benchmark Suite, og utgjør dermed en av de mer komplette ytelsestestene for nettlesere som tilbys i dag.

Nå har Google åpnet en ny tjeneste, Chrome Experiments, som skal demonstrere hvor stor betydning rask kjøring av JavaScript (og god støtte for nyere webstandarder) faktisk kan ha for opplevelsen av effekter og funksjonalitet som fram til nylig har krevd mer ytelse enn de fleste nettleser har kunnet levere.

Flere av eksperimentene som presenteres er spill. Det er ikke det at det spesielt oppsiktsvekkende å kunne spille for eksempel Tetris i en nettleser. Det spesielle er at det kan gjøres uten bruk av annet enn etablerte webstandarder som støttes av de fleste moderne nettlesere, uten bruk av plugins og proprietær teknologi.

En interessant applikasjon er Browser Ball, som egentlig bare består av en sprettende ball. Men denne ballen kan trekke mellom nettleservinduer. Dette skal fungere i Chrome, Safari og Firefox.

Browser Ball i Chrome
Browser Ball i Chrome

Eksperimentet som kalles Google Gravity fungerer også til en viss grad i IE8, men opplevelsen er en helt annen i de fleste andre nettlesere. Prøv etter en stund å riste på nettleservinduet...

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.