Viser bøyelig skjerm i PDA-størrelse

E Ink har laget en prototyp på en robust og bøyelig skjerm i PDA-størrelse, med en teknologi de kaller "elektronisk blekk".

Det amerikanske selskapet E Ink har i flere år deltatt i kappløpet for å framstille rimelige bøyelige skjermer, populært kalt "elektronisk papir".

I dagens nummer av Nature beskriver forskere fra selskapet, sammen med kolleger fra Princeton University, en sort-hvitt skjerm som er mindre enn 0,3 millimeter tykk og som kan bøyes rundt en sylinder med en radius på 1,5 centimeter uten tap av bildekvalitet: Electronic paper: Flexible active-matrix electronic ink display.

Skjermen de beskriver har en oppløsning på 160 ganger 240 punkter, ikke så langt fra det en PDA-skjerm har. Teksten beskrives av byråene som sort på gråhvit bakgrunn. Skjermen består av et bærende lag med folie i rustfritt stål, et lag av elektroniske kretser, og til slutt et lag med E Inks "elektroniske blekk". Dette blekket består av små kapsler med sorte og hvite partikler i klar væske. Negativ spenning under en kapsel skyver de hvite partiklene øverst, mens positiv spenning driver de sorte partiklene til topps.

Forskerne gjør rede for tre kommende forbedringer: trådløs forbindelse mellom skjerm og datamaskin, slik at skjermen kan bæres som et armbånd mens datamaskinen er i lomma; raskere bildefrekvens slik at skjermen også kan formidle video (i dag tar det 0,25 sekunder å bytte bilde); og, selvfølgelig, farger.

Man ser for seg at skjermen vil kunne brukes på kredittkort for å vise kontoinformasjon, eller sys inn i jakker. Teknologien vil kunne brukes på skjermer i alle størrelser, fra dem på dagens mobiltelefoner, til skjermer for vanlige datamaskiner.

;