Viser fram Skype-alternativ i Firefox

Åpner for både videokonferanser og innholdsdeling.

Viser fram Skype-alternativ i Firefox
Bilde:

WebRTC er en foreslått webstandard som skal åpne for sanntids P2P-forbindelser mellom nettlesere via Internett. Dette skal kunne brukes til å overføre blant annet lyd, video og filer mellom nettleserne. Det var opprinnelig Google som tok initiativ til WebRTC, men standardforslaget støttes nå også av nettleserleverandørene Mozilla og Opera, i tillegg en god håndfull med andre aktører, inkludert Cisco, Ericsson og Oracle. Hva Apple tenker om WebRTC, er ukjent. Microsoft har derimot lagt fram et eget forslag til en slik standard.

Så langt er det første og fremst videokonferanser og utveksling lynmeldinger som har vært det klareste målet med WebRTC, men sammen med andre teknologier på utkaststadiet, åpnes det også for mer omfattende samarbeidsløsninger.

I slutten av forrige uke kom med en demo av nye muligheter som etter planen skal tilbys av Firefox 20. Mozilla mener nemlig at WebRTC har vist seg å være et godt verktøy for sosiale bruksområder.

– Noen ganger nå du chatter med venner, har du bare lyst til å klikke på navnet deres og se og snakke med dem i sanntid. Forestill deg at du kan gjøre dette uten noen feil og uhell, og samtidig som at du snakker med vennene, kan du enkelt dele nesten alt du har på datamaskinen eller enheten, inkludert feriebilder, minneverdige videoer eller til og med en lenke til en nyhetsartikkel du mener vennene kan være interessert i – ved ganske enkelt å dra elementet over i videokonferasevinduet, skriver Maire Reavy, produktsjef for Firefox Platform Media, i dette blogginnlegget.

Dette er kanskje ikke så oppsiktsvekkende funksjonalitet i separate, systemspesifikke applikasjoner, men direkte i en nettleser, uten bruk av plugins, er det en nyhet.

Mozilla har gjort dette ved å kombinere WebRTC med Social API, som stiftelsen selv står bak, og som også brukes av den nye Facebook Messenger for Firefox.

Flere detaljer om hvordan løsningen som demonstreres, er bygget opp, finnes i blogginnlegget.

Plantronics

Men det er ikke bare nettleserleverandørene som jobber med å utviklere WebRTC-baserte løsninger. Plantronics, som leverer hodetelefoner av ulike slag, ga i forrige uke ut kildekode som integrerer hodetelefon-funksjonalitet i WebRTC-omgivelser, inkludert samtalekontroll, omgivelsesdata som nærhet, og tilstandsinformasjon.

Plantronics skriver i en pressemelding at selv om det er mulig å benytte Bluetooth-baserte hodetelefoner i en WebRTC-samtale, krever dette ganske mye manuelt arbeid, inkludert hardkoding av samplerater eller direkte konfigurering i nettlesere, noe som uansett ikke vil levere fullt integrert funksjonalitet.

Løsningen Plantronics har utvikle fjerner disse trinnene gjennom integrasjon med WebRTC ved kun å bruke HTML5 og WebSockets. Dette gjør det mulig å integrere hodetelefonene og selskapets Spokes-programvare inn i WebRTC-samtalestrømmen. Webapplikasjonen vil da ta seg av grunnleggende innstillinger, slik som sampleraten, uten at det er nødvendig med noen ekstra programvare som kjøres i nettlesere, altså plugins.

Eksempelkode på hvordan denne integrasjonen kan gjøres, finnes blant annet i GitHub.

    Les også:

Les mer om: