BEDRIFTSTEKNOLOGI

Viser fram tokjernet mobilprosessor

Samsung lover «superb» multimedie-opplevelse.

Samsungs Orion-prosessor, som er basert på to ARM Cortex A9-kjerner.
Samsungs Orion-prosessor, som er basert på to ARM Cortex A9-kjerner. Bilde: Samsung
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. sep. 2010 - 11:33

Samsung avduket i går en ny ARM Cortex A9-basert applikasjonsprosessor beregnet for mobile enheter, inkludert mobiltelefoner og minibærbare pc-er. Prosessoren er utstyrt med to kjerner som er klokket til 1 GHz. Den blir offentlig demonstrert i dag i forbindelse med Samsung Mobile Solutions Forum i Taipei.

– Forbrukere forventer full webopplevelse uten kompromisser når de er på farten. Gitt denne trenden, trenger designere av mobile enheter en plattform for applikasjonsprosessorer som leverer superb multimedieytelse, rask CPU prosesseringshastighet og rikelig med minnebåndbredde. Samsungs nyeste, tokjernede applikasjonsprosessor er designet spesielt for å innfri slike krevende ytelseskrav, mens lang batterilevetid opprettholdes, sier Dojun Rhee, markedssjef ved Samsung Electronics' System LSI-divisjon, i en pressemelding.

Den nye prosessoren, som har kodenavnet «Orion», skal produseres med 45 nanometers prosessteknologi. Hver av de to kjernene har 32 kilobyte L1 datacacheminne, 32 kilobyte L1 instruksjonscacheminne, samt et L2 cacheminne på 1 megabyte.

Orion skal også være utstyrt med flere maskinvarebaserte akseleratorer for blant annet video og grafikk. Det loves støtte for inn- og avspilling av full HD-video (1080p) med 30 bilder i sekundet, samt 3D-grafikkytelse som er fem ganger høyere enn det som til levert av tidligere prosessorgenerasjoner fra Samsung. Orion har også en integrert basisbånd-prosessor for GPS-mottak.

Applikasjonsprosessoren skal støtte en rekke ulike grensesnitt mot eksterne lagringsenheter. Dette inkluderer NAND-basert flashminne og SSD-er og harddisker med enten SATA- eller eMMC-grensesnitt.

Prosessoren kan brukes sammen med laveffektsminne av typen LPDDR2, eller DDR3-minne, dersom høy ytelse er viktigste enn lavt strømforbruk.

Noe spesielt er det at Orion har en integrert, trippel displaykontroller som gjør det mulig å utstyre den mobile enheten med to skjermer, i tillegg til et HDMI 1.3a-grensesnitt for tilkobling til en ekstern skjerm eller tv.

Samsung vil gjøre prosessoren tilgjengelig for utvalgte kunder i fjerde kvartal i år. Dette inkluderer nok også selskapets egne avdelinger for mobile enheter. Masseproduksjon vil dog først komme i gang i første halvdel av 2011.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.