FORBRUKERTEKNOLOGI

Viser sveive-PC på FNs toppmøte

Sveive-PC-en skal produseres i 150 millioner eksemplarer. Den vises på FNs IT-toppmøte i Tunis denne uka.

15. nov. 2005 - 08:11

MIT-professor og verdenskjent teknoguru Nicholas Negroponte turer videre med sitt prosjekt for 100 dollars bærbar PC beregnet først og fremst på skoleelever. På FNs IT-toppmøte i Tunis i morgen skal han demonstrere en første prototyp på maskinen, sammen med FNs generalsekretær Kofi Annan, skriver Wall Street Journal.

    Les også:

Negroponte ser for seg at maskinen kan produseres det første året i fem til ti millioner eksemplarer fra slutten av 2006 eller tidlig 2007, og så komme opp i et volum på 100 til 150 millioner. Fem selskaper skal ha levert anbud hittil for å få produsere maskinen.

Spesifikasjonene som er oppgitt per i dag, går ut på at maskinen skal drives av en AMD-prosessor og en Red Hat-variant av Linux. Applikasjoner skal hentes fra åpen kildekode. Energien skal kunne hentes fra en sveiv, et batteri eller fra strømnettet. Skjermen skal reduseres til åtte tommer for å senke kostnadene. Negroponte sier til Wall Street Journal at en endelig utgave av skjermen først vil være klar om tre måneder. Den vil kunne bytte mellom lav oppløsning med farger, og høy oppløsning uten farger. Maskinen skal ha trådløs og kablet kommunikasjon. Man håper på å kunne selge en 200 dollars versjon kommersielt for å bidra til å holde en pris på 100 dollar for elevutgaven.

Fem selskaper har hittil bidratt med to millioner dollar hver til den ideelle organisasjonen One Laptop Per Child som kjører prosjektet: Google, AMD, Red Har, News Corp. og Brightstar. Microsoft sier seg interessert i å bidra, og det foregår samtaler for å finne ut hvordan dette kan ordnes. Microsoft har i mange år bidratt til MIT Media Lab som Negroponte grunnla i sin tid, og forholdet mellom Bill Gates og Negroponte skal være utmerket. Prosjektet krever imidlertid at all programvare skal være åpen kildekode, og har avslått et forslag fra Apple om gratis tilgang til Mac OSX, fordi dette operativsystemet ikke er åpen kildekode.

Det er ennå ikke gjort avtaler med regjeringer, men det føres samtaler med flere land, og Brasil og Thailand skal ha vist stor interesse. En representant for en offentlig nedsatt gruppe i Brasil som arbeider med prosjektet, sier det er overveiende sannsynlig at det kommer i gang, og at Brasil vil kunne produsere opptil tre millioner eksemplarer. Man tenker seg at penger som ellers ville blitt brukt til skolebøker, kan legges inn i prosjektet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.