Visio-virus oppdaget

Bare fire måneder etter at Microsoft kjøpte Visio, et program som brukes til all slags diagrammer og til å generere kart over nettverk, meldes det om virus som spesielt retter seg mot dette verktøyet.

Bare fire måneder etter at Microsoft kjøpte Visio, et program som brukes til all slags diagrammer og til å generere kart over nettverk, meldes det om virus som spesielt retter seg mot dette verktøyet.

Visio ble kjøpt av Microsoft i september i fjor for 1,3 milliarder dollar - over ti milliarder kroner. Verktøyet har tre millioner brukere. En stor andel av disse er IT-spesialister som nytter Visio til å tegne diagrammer. En egen modul i Visio gjør det mulig å automatisk generere kart over lokalnettet, med fullverdig spesifikasjon av all tilknyttet maskinvare. En annen gjør det mulig å tegne en databasemodell og generere den i et valgt format. Denne modulen kan også brukes til å generere en modell av en udokumentert database. (Se artikkelen Visio: Intelligente skjemaer vokser til interaktive modeller.)

I en pressemelding skriver Network Associates at de første virus som kan infisere Microsoft Visio er oppdaget: V5M/Radiant.A og V5M/Unstable.A. Foreløpig karakteriseres smitterisikoen som lav. "Radiant" forsøker å infisere Visio 5 dokumenter ved å smitte filer når de åpnes i Visio samtidig med at en smittet fil er lukket på en bestemt måte. "Unstable" infiserer Visio 2000 dokumenter via standardmaler etter mønster tilsvarende makrovirus rettet mot Microsoft-programmer som Word og Excel.

Virkningene av virusene betraktes ikke som oppsiktsvekkende. Network Associates mener de gjenspeiler en trend der virus spres mot mindre brukermiljøer. Dette utgjør en trussel fordi spredningen kan skje mer ubemerket og fordi produksjon av motmidler blir stadig mer spesialisert og krevende for antivirus-leverandørene, heter det.

Network Associates har lagt ut oppgraderinger av antivirusverktøyet McAfee som tar Visio-virusene. Etter spillereglene på antivirus-markedet, kan man anta at de øvrige leverandørene vil følge om kort tid.

Til toppen