AVTALER & KONTRAKTER

Visma gjør to nye oppkjøp i Norge

Nettskyen overtar, sier konsernsjef Øystein Moan.

Nettskyen står allerede for anslagsvis 30 prosent av butikken til Visma, og cloud blir bare viktigere fremover, sier konsernsjef Øystein Moan.
Nettskyen står allerede for anslagsvis 30 prosent av butikken til Visma, og cloud blir bare viktigere fremover, sier konsernsjef Øystein Moan. Bilde: Visma
11. des. 2014 - 10:15

Visma melder torsdag formiddag at de legger to norske programvareselskaper inn under seg.

Finale Systemer AS og Mokastet Data AS er kjøpt opp. Begge er det Visma omtaler som ledende leverandører av skybaserte systemer for årsoppgjør.

Dermed tegner 2014 til å bli et «ganske aktivt år» på oppkjøpsfronten for IT-giganten Visma, som i perioden har kjøpt opp et dusin selskaper.

– Vi har allerede kjøpt og kommer til å signere med mellom 12 og 14 selskaper. Det har vært et ganske aktivt år, men det er ikke helt uvanlig, forteller konsernsjef Øystein Moan til digi.no.

Det er ingen overdrivelse.

Visma var 140 ansatte ved årstusenskiftet. Et sted mellom 110-120 oppkjøp senere er de over 6.100 på lønningslistene. Den agressive vekststrategien har skapt en kjempe som ifølge anslag er verdt 21 milliarder kroner.

Vi nærmer oss at rundt 30 prosent av omsetningen har med nettskyen å gjøre Moan ønsker ikke å gå ut med kjøpesummen da digi.no spør hva de betaler for Finale og Mokastet, som er begge ble etablert på 1980-tallet og har bred erfaring og kompetanse innen programvare for revisorer og regnskapsførere.

– Det er en stor grad av kundeoverlapp både med Finale og Mokastet. Jeg kan tenke meg at 60-70 prosent av kundene deres også er kunde på Visma ERP-system. Nå vil vi lage bedre integrasjoner og løsninger og bedre pakketering av produktene deres nå som vi blir del av samme familie, forklarer Visma-sjefen.

Nettskyen er en trend som for lengst er blitt viktig for IT-kjempen.

– I ren software-as-a-service (SaaS) dreier det seg om 12 prosent av vår totalomsetning. I tillegg har vi nok kanskje 20 prosent innen consulting og regnskapsføring basert på cloud-teknologi. Vi nærmer oss at rundt 30 prosent av omsetningen har med nettskyen å gjøre.

Fram mot 2020 regner Moan at dette bare vil øke. Han tror nettskyen snart er blitt så vanlig leveransemodell at vi kommer til å slutte å snakke om det.

– I 2020 vil vi neppe snakke om cloud lenger. Det blir det normale, sier han.

Tromsø-baserte Finale Systemer og Mokastet Data fra Sarpsborg er for små til at konkurransemyndighetene bryr seg med oppkjøpene. Da må omsetningen være på minst 100 millioner kroner.

Alle de ansatte blir med videre etter oppkjøpene. Visma kan samlet plusse på rundt 40 nye ansatte.

– Hvor stor markedsandel har Visma på regnskapssystemer i Norge?

– Det spørs på hvordan du regner, i antall bedrifter eller hvor stor andel av næringslivets omsetning som blir bokført. Du kan nok godt regne med at over halvparten av norske regnskap føres i Visma, sier Øystein Moan.

– Men i hvilken grad har Visma noen konkurrenter overhodet?

– Det har vi, både store og små. Vi konkurrerer mot de store som SAP, Agresso, Micrsosoft og Oracle. I tillegg til en rekke mindre firma, så det er konkurranse, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

– Rekker dere flere oppkjøp i år?

– Ja.... Det kan hende vi signerer flere, men jeg vet ikke om de blir sendt ut pressemelding om det, iallefall ikke i Norge. Det var litt tilfeldig at det ble to norske denne gangen, men vi ser på aktører i Norden, Nederland og i Baltikum, avslutter Moan.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.