Visma legger inn milliard-bud på Fortnox

Storaksjonær er skeptisk og frykter utfallet kan bli «direkte skadelig».

Visma legger inn milliard-bud på Fortnox
Nettskyen står allerede for anslagsvis 30 prosent av butikken til Visma, og cloud blir bare viktigere fremover, sier konsernsjef Øystein Moan. Bilde: Visma

Den norske IT-giganten varslet i går bud på Fortnox, en av Sveriges største leverandører av nettbasert ERP til mindre foretak, foreninger, skoler og regnskapsbedrifter.

Visma ønsker å overta en konkurrent med et kontantbud på 24 SEK per aksje. Det priser selskapet til 1,43 milliarder norske kroner.

Styret i Fortnox anbefaler aksjonærene å akseptere tilbudet, som representerer en budpremie på 32 prosent over sluttkurs fredag.

Den største eieren i Fortnox, Olof Hallrup, er imidlertid negativt innstilt til budet, ifølge det svenske nyhetsbyrået Direkt gjengitt av Dagens Industri.

Hallrup som kontrollerer drøyt 23 prosent av aksjene blir sitert på at han mener utfallet av oppkjøpsbudet kan bli «direkte skadelig» for bedriften. Han fraråder aksjonærene å akseptere budet.

– Min bestemte oppfatning er at tilbudet ikke er i nærheten av å speile selskapets verdi gitt dets unike markedsposisjon, ledende produkter og langsiktige vekstmuligheter, sier Hallrup til Direkt.

Oppkjøpsbudet på samtlige aksjer forutsetter at minst 50 prosent aksepterer tilbudet, ifølge en pressemelding.

Vekstkomet

Programvareselskapet ble grunnlagt i 2001 og har rundt 140 ansatte. De er notert på den svenske minibørsen NGM (Nordic Growth Market).

Ifølge årsrapporten (2015) har de økt omsetningen fra 95 til snaut 130 millioner svenske kroner det siste året, mens driftsresultat har økt fra 15,6 til 24,5 millioner. Antall kunder har i samme periode vokst fra 89.000 til 115.000.

– Vi har latt oss imponere av Fortnox de siste årene og ser fram til å innlemme deres kvalitetsprodukter, suksessrike ledelse og talentfulle ansatte i Visma-gruppen, sier konsernsjef Øystein Moan i en uttalelse.

Ingen norske IT-selskaper har foretatt flere oppkjøp enn Visma, som siden årtusenskiftet har slukt over 120 bedrifter. Det inkluderer en rekke mindre foretak. Det forrige store oppkjøpet kom på forsommeren i fjor med overtakelsen av e-conomic for halvannen milliard danske kroner.

Etter planen skal Fortnox bli videreført som en frittstående enhet etter oppkjøpet, med samme merkevare og lokaler i den sørsvenske byen Växjö.

Visma har hovedkontor på Skøyen i Oslo. Konsernet er med 7400 ansatte et av Nordens største IT-selskaper med om lag 400.000 kunder i Nord-Europa. I fjor omsatte de for over 8,3 milliarder kroner.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.