RESULTATERFINANS

Visma på rett vei

Det går bedre i programvarehuset Visma, selv om årsresultatet preges av selskapets katastrofalt svake andre kvartal i Sverige. Marine-delen av selskapet styrkes ytterligere gjennom kjøpet av amerikanske MMS.

Einar Ryvarden
27. jan. 1999 - 11:02

Visma endte opp med et ganske hyggelig årsresultat, trass katastrofetallene for Q2 i Sverige. Totalt omsatte Visma-gruppen for 289 millioner kroner og satt igjen med et resultat før skatt på 22,7 millioner kroner.

289 millioner er en vekst på beskjedne 11 prosent fra i fjor hvis man regner inn omsetningen til Micro80 og de andre selskapene som ble fusjonert inn i 1998. Dette forklarer administrerende direktør Øystein Moan i Visma, med at selskapet har solgt unna virksomhet for rundt 30 millioner kroner og at Logistics-divisjonen fremdeles er i en utviklingsfase. Likevel er det ikke til å komme fra at resultatet nesten er halvert fra 1997.

Med fjerde kvartal er Visma tilbake i løypa etter først å ha gått igjennom isen for så å starte spurten i tredjekvartal. I andre kvartal tapte selskapet 11 millioner kroner i Sverige, men nå er det ryddet opp i problemene og selskapet har over kjølen skapt et overskudd på 300.000 kroner.

Fjerde kvartal ble roligere enn det ekstraordinært gode tredjekvartalet. Et skår i gleden er likevel Visma Logistics, der Visma har brukt 60 millioner kroner på utvikle en logistikkstyringsløsning.

- Dessverre ble flere store kontrakter som vi hadde ventet i fjerde kvartal utsatt til 1999, sier Moan.

Samtidig med at Visma la frem års- og kvartalsresultatene, offentliggjorde Moan at han kjøper amerikanske Maritime Managment Solutions (MMS), Vismas sin viktigste konkurrent innen salg av økonomi- og administrasjonsprogramvare for skip. Det Connecticut-baserte selskapet er imidlertid på vei til skifteretten og Moan kjøper derfor bare kundebasen, de aldrende produktene til MMS og halvparten av staben i selskapet.

Hvis bobestyreren godkjenner salget av hva Moan kaller "de intellektuelle aktivaene i selskapet", skal Visma ut med 7,5 millioner kroner samt en opsjonspakke til de ansatte. Medregnet de 1000 kundene fra MMS, får Visma totalt 5000 skipskunder og blir trolig den ledende i verden på salg av maritim programvare.

- MMS har gode forhandlere i Gulfen og Sør-Amerika, der vi ikke er så sterke, så dette er en god match, mener Moan.

Visma vil trolig gjennomføre flere oppkjøp i løpet av 1999.

- Vi har 67 millioner kroner på bok og leter aktivt etter distributører i England, Tyskland eller Polen som vi kan kjøpe eller inngå avtaler med, forteller Moan.

Visma slapp også en annen nyhet under resultatfremleggelsen onsdag. I februar starter selskapet salget av sin nye e-handelsløsning. Visma har ikke laget løsningen selv, men kjøpt rettighetene og fått den koblet opp mot sitt økonomisystem - hvem som har laget løsningen vil ikke Moan fortelle.

Med e-handeløsningen kan kunder av leverandører som bruker Visma bla i kataloger, bestille varer og sjekke leveringsstatus over Internett. Priser og all annen informasjon hentes fra økonomisystemet, noe som reduserer arbeidet med å vedlikeholde webserveren.

- Vår e-handelsløsning er laget spesielt for små og mellomstore bedrifter som trenger en billig løsning. For 50.000 kroner og minimal konsulenthjelp får du et komplett system, sier Moan.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.