KOMMENTARER

Visma-salg et tap for norsk IT-bransje

Norge er et lite marked og salg av de få store IT-selskapene vi har truer det norske IT-miljøet.

22. mars 2006 - 13:16

Norge er et lite marked og det lover aldri helt bra når et IT-selskap blir kjøpt opp. Det globale IT-markedet er under hardt prispress og oppkjøpene handler om å hente ut synergier.

Det verste eksempelet på hva et oppkjøp betyr fikk vi demonstrert da prosjektor-produsenten Ask ble solgt. Det tok ikke mange årene før de norske arbeidsplassene var borte.

Problemet er at vi ikke har så mange store IT-selskaper som lager produkter - det norske utviklermiljøet er derfor lite og sårbart. Hvis Visma blir kjøpt opp, mister vi både viktig verdiskapning her i Norge og IT-miljøet kan svekkes.

Når en konkurrent kjøper en annen er målet på sikt å nedlegge det ene systemet. Under alle slike oppkjøp blir dette benektet, fordi man ikke ønsker å skremme kundene over til konkurrentene. Visma og Sage har like hovedprodukter, og Moan bør la være å si dette.

Han har selv gjort gjort nettopp dette som nå truer Visma. Da han kjøpte opp Micro80 og SPCS/PC-systemer ble systemene etterhvert lagt ned. Å avlive det oppkjøpte systemet er den aller enkleste måten å hente ut synergi-effekter.

Problemet med oppkjøpene er at det ikke finnes så mange andre litt større IT-selskaper i Norge. Det er store utenlandske aktører som kjøper opp norske selsaper og det norske markedet skaper ikke store nok aktører til at oppkjøpene går andre veien.

Tenk om TietoEnator eller WM-data skulle legge inn et bud på EDB? Man kunne ha spart penger på å slå sammen datasentralene i Norden.

Det er også fristende for utenlandske aktører å kjøpe opp norske teknologiselskaper. Mange har spekulert i at Fast, Norges mest internasjonale IT-suksess for tiden, kan bli solgt. Hva om Opera ble kjøpt opp? Norske selskaper er billige. Noen milliarder kroner er nesten vekslepenger for gigantene i amerikansk IT-bransje.

Vi vil alltid ha en stor bransje som selger utenlandsk programvare og maskinvare til norske kunder, men Visma-oppkjøpet understreker faren for at man svekker en allerede liten norsk IT-industri.

Det er ingen enkle løsninger på utfordringen, for å hyle som rederne alltid har gjort om at man jobber i en internasjonal bransje og ikke kan betale skatt holder ikke.

Kanskje trenger vi flere stabeiser som selv vil lykkes og som vil bygge større verdier også i fremtiden i stedet for å ta ut en engangsgevinst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.