Visma samler små og gamle - kjøper seg i tet med Ergosoft

På nytt har Visma kjøpt opp en haltende og svak økonomisystem-leverandør. Kjøpet av Ergosoft fra Agresso sikrer Vismas førsteplass i det norske markdet.

På nytt har Visma kjøpt opp en haltende og svak økonomisystem-leverandør. Kjøpet av Ergosoft fra Agresso sikrer Vismas førsteplass i det norske markdet.

Bransjen selv og bransjeanalytikere er enige: Med smått og stort finnes det over 100 leverandører av økonomisystemer i Norge, noe som er alt for mye. En generell modning i markedet, år 2000-oppgraderingen og sterkt økende utviklingskostnader vil redusere antallet leverandører sterkt i de kommende årene.

Agressos salg av Ergosoft til Visma, som har Øystein Moan i spissen, kommer derfor ikke som noen bombe. For Agressos del er regnestykket trolig enkelt: Ergosoft har lenge vært vært et lite prioritert satsningsområde, for Agresso har lykkes godt med sine tyngre systemer på europeisk nivå. Men Agresso tapte 8,4 millioner kroner etter en omsetning på 217 millioner kroner.
Les også:

Agresso, Norges største programvarehus, forklarte problemene med en oppbremsing hos kundene som nå konsentrerer seg om år 2000-problemet. Selskapet lovet da også å spenne inn livremmen, noe Ergosoft-salget vil hjelpe til med. Salget bidrar med 42,5 millioner kroner.

Oppkjøpet er heller ikke overraskende for Visma: Selskapet har tidligere kjøpt opp flere andre aldrende økonomisystemer som de holder liv i, men målet er å få kundene til å flytte over til selskapets eget økonomisystem, Visma Business.

Ergosoft tilfører Visma 2500 kunder, noe som øker totalen på Vismas forskjellige økonomisystemer til 14.000. Dette befester Visma som den største leverandøren av økonomisystemer til små og mellomstore norske bedrifter.

En annen faktor som forenkler oppkjøpet, er at Agresso og Visma kjenner hverandre godt. De to selskapene diskuterte en fusjon sammen med Software Innovation tidligere i år, men forhandlingene strandet.

Det har tidligere blitt stilt spørsmål om fornuften i denne type oppkjøp og verdien av kundelisten. Når etter hvert kundene forlater produkter som bare vedlikeholdes, er det slett ikke sikkert at de kjøper et nytt system fra dem som kjøpte opp deres forrige leverandør.

Ergosoft er det fjerde oppkjøpet Visma gjør. Tidligere har selskapet kjøpt de to økonomisystemleverandørene Compact og Bas og i 1997 kjøpte Visma Halden-selskapet Micro80. I tillegg har selskapet sitt eksisterende hovedprodukt, Visma Business og arbeider med en oppfølger som skal lanseres i tredje kvartal til neste år.

Visma forsøker å berolige de 2500 kundene som bruker Ergosoft - de skal ikke bli presset til å bytte til Visma Business. Ergosoft finnes i en moderne Windows-versjon som er år 2000-kompatibel.

Til toppen