BEDRIFTSTEKNOLOGI

Visma-sjef er en museumsbestyrer

Oppkjøpet av SPCS-gruppen følger Visma-sjef Øystein Moans gamle oppskrift og sender SPCS-produktene på museum, spår bransje-analytiker og BI-lærer Bo Hjort Christensen.

7. feb. 2001 - 12:48

Bo Hjort Christensen, leder for diplomøkonom-studiet i informasjonteknologi på Bedriftsøkonomisk Institutt og studierektor, er trolig den største eksperten på økonomisystemer i Norge. Hans årlige rapport om markedet er pensum for leverandørene og forhandlerne.

Hans dom over Vismas kjøp av SPCS er klar.

- Oppkjøpet føyer seg pent i inn rekken av hva Øystein Moan har gjort tidligere. Han kjøper en konkurrent, stopper mesteparten av utviklingen og lever godt på lisensinntekter mens han langsomt arbeider med å få kundene over på Vismas økonomisystemer, sier Christensen til digitoday.no.

BI-læreren påpeker at Visma tidligere har kjøpt Micro80, Compact, Ergosoft, Origo og Multisoft. Han karakteriserer Moan derfor som en museumsbestyrer, men legger ikke noe negativt i det.

- Bransjen trenger færre og sterkere aktører. Jeg synes Moan har vært flink og oppkjøpet virker fornuftig. Moan har gitt sine gamle produkter nok støtte til at kundene ikke har flyktet tidligere, men det skal bli spennende å se hva som overlever, sier Christensen til digitoday.no.

Han lister opp alle utfordringene som både Visma og SPCS står ovenfor.
- Microsoft har kjøpt Great Plains, noe som på sikt kan bety at Microsoft skal lansere enkle økonomisystemer i de nordiske landene. I tillegg har de to største danske konkurrentene Naviosion og Damgaard gått sammen. Og fra oven presser de større leverandørene som Agresso på.

Hjort-Christensen påpeker at konkurrentene til Visma og SPCS kan tjene på fusjonen selv om de får en tøffere konkurrent.
- De to selskapene får for mange forhandlere og noen vil flykte over til konkurrenter som Mamut, Hands-eide Scenario (tidligere Nor22), svenske Scala og Navision, tror han.

Mamut-sjef Eilert Hanoa tror at oppkjøpet kan gi han nye forhandlere.
- På mange steder blir det nå to forhandlere som skal selge samme produkt. Det er det ikke rom for i markedet, noe som kan gi oss og andre konkurrenter drahjelp, sier Hanoa til digtoday.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.