Vista åpner markedet for Linux på desktop

En av Dells IT-strateger mener at Vista-problemer åpner en historisk mulighet for Linux.

Vista åpner markedet for Linux på desktop

En av Dells IT-strateger mener at Vista-problemer åpner en historisk mulighet for Linux.

Microsoft har med sine forskjellige utgaver av Windows vært den dominerende aktøren på markedet for klientoperativsystemer. Den posisjonen har gitt de en imponerende inntjening og fortjeneste på Windows-lisensene, og den har i tillegg gitt selskapet et godt fotfeste i andre deler av programvaremarkedet.

Linux-entusiastene har lenge jobbet for en masseutbredelse av Linux-operativsystemet på PC-ene, men fortsatt brukes den først og fremst av entusiaster og godt kvalifiserte IT-personer. Massemarkedet har ikke ville gitt slipp på Windows.

Ifølge en av IT-strategene i Dell, Cole Crawford, kan dette nå være i ferd med å forandres. På et foredrag under den pågående LinuxWorld-konferansen, sa han at Microsofts nyeste operativsystem, Windows Vista, kan være i ferd med å gi Linux-distribusjonene en historisk mulighet til å få fotfeste på klientmaskinene.

Det tok lang tid fra Windows Xp ble lansert, til Windows Vista ble tilgjenglig i slutten av januar i år. Den ventetiden har Linux-distributørene brukt aktivt til å forbedre sine løsninger, og når Windows Vista endelig kom, var ikke alle like fornøyd. Ifølge Crawford skal mange kunder som tidlig gikk over på Vista, ha valgt reinstallere sine maskiner med Windows Xp. Det kan åpne døren for at flere ser på Linux som et alternativ istedenfor å oppgradere til Vista.

- Selv om Linux i dag bare har en prosent av desktop-markedet, mot Microsofts over 90 proset, så er det i ferd med å endres. Linux vil ta markedsandeler i løpet av de neste to årene, sa Crawford på konferansen, ifølge eWeek.com.

Crawford henviste til tall som viste at det blir færre utviklere som lager programvare for Windows, mens stadig flere fokuserer på å utvikle for Linux-plattformen. Tall fra analyseselskapet Evans data viste at antall Windows-utviklere sank med 12 prosent i år, mens antallet som fokuserer på programvare for Linux økte med 34 prosent.

Det betyr lite på kort sikt, men på lang sikt vil det ha stor betydning. En av de viktigste grunnene til at massemarkedet holder på Windows, er at det blir utviklet langt flere programmer for Windows. Få utviklingsselskaper har kunne tatt seg råd til å ignorere Windows-plattformen.

Dermed har Windows-brukere hatt et større utvalg av programvare enn Linux-brukerne, og det har vært få programmer som ikke var tilgjenglig på Microsofts plattform. De som har valgt å bytte til Linux, har ofte slitt med at deres mest brukte programmer ikke har vært tilgjengelig

- Dette er året det skjer for Linuxdesktop'en. Standarder er med på å drive salget, mens driverstøtte er nøkkelen til suksess for desktop Linux, sa Crawford, ifølge eWeek.com.

Drivere er også en viktig årsak til at mange bedrifter har hatt problemer med Windows Vista. På tross av at det er et halvt år siden det ble lansert, sliter mange fortsatt med at det ikke finnes gode drivere for mange av løsningene de bruker.

Til toppen