RESULTATERFINANS

Vista er allerede en pengemaskin

Microsoft tjener allerede rått på Vista, men Microsoft og Steve Ballmer sliter tungt på flere fronter.

26. apr. 2007 - 23:10

Vista ble flere år forsinket og ble et knalldyrt utviklingsprosjekt, men nå må skeptikere og alle andre som lo av den nye Windows-versjonen spise sine ord: Torsdag kveld norsk tid la Microsoft frem sine tall for første kvartal og de understreker at til tross for alle problemer er Vista - og en ny Office-versjon - nesten et seddeltrykkeri for Microsoft.

Microsoft har alltid tjent godt med penger og satt igjen med nesten 3 milliarder dollar i første kvartal i fjor. Dette har Microsoft nå fått løftet med ekstreme 65 prosent til et resultat på nesten 5 milliarder dollar. Salget løftet seg "bare" 32 prosent til 14,4 milliarder dollar. Microsoft sitter altså igjen med en krone for hver tre og en halv de selger for.

Hoppet er dog en engangseffekt. Mesteparten, 1,67 milliarder dollar, kommer fra forhåndssalget av Vista og Office 2007 som nå Microsoft regnskapsfører og kan gå i banken med. Microsoft delte ut kjøp-nå-og-få-pakkene-når-de-kommer-kuponger, noe som nå gir en svært hyggelig bonus.

Men dette er altså effekten før Vista-salget har kommet skikkelig i gang - vanlige bedrifter har ikke begynt å kjøpe Vista enda.

I tillegg løfter Microsoft seg på de fleste andre fronter. Salget av Windows Server øker og det samme gjør salget av SQL Server.

Det store skåret i gleden er at Nintendo og Sony har med sine lanseringer av nye maskiner torpedert salget av til av Microsoft Xbox-maskiner og tilhørende spill. Salget falt med heftige 21 prosent sammenlignet med første kvartal i 2005. Og det skjer mens divisjonen fremdeles taper penger. For Microsoft selger maskinene med tap i et håp om at et høyt spillsalg skal hente inn dette igjen. Det ser nå ikke sikkert ut.

Søke-virksomheten til Microsoft går heller ikke i pluss - salget øker, men det er en fattig trøst når satsningen mot Google taper 200 millioner dollar på bare tre måneder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.