Vista-forsinkelse kan bremse PC-salget

Danske analytikere tror at Vista utsettelsen kan halvere veksten i PC-salget. Hardest vil det ramme HP og AMD.

Danske analytikere tror at Vista utsettelsen kan halvere veksten i PC-salget. Hardest vil det ramme HP og AMD.

Microsoft informerte om at Windows Vista ikke vil bli tilgjengelig for privatmarkedet før januar neste år. Dermed går de og PC-produsentene glipp av julesalget. Bedriftsmarkedet får kjøpe WIndows-lisenser fra november i år.

Analytikere i Jyske Bank i Danmark tror utsettelsen vil redusere årets vekst i PC-salget fra 11 prosent til 5-6 prosent.

- Hvorfor kjøpe en PC i desember med Windows Xp, når man i januar kan kjøpe en med Windows Vista, spør aksjeanalytiker Robert Jakobsen i Jyske Bank retorisk.

Jakobsen tror at HP vil rammes hardere enn Dell, fordi HP har en større andel privatkunder. Tilsvarende vurderes tapet for AMD til å være større enn Intels av samme årsak.

Analytikeren tar et lite forbehold. Hvis Microsoft tilbyr gratis oppgradering til Windows Vista for de som kjøper ny PC i julemånedene, vil ikke nedgangen bli like markant.

Microsoft har som så mange andre amerikanske selskaper, et avvikende regnskapsår som ikke følger kalenderen. Jakobsen tror derfor ikke at utsettelsen vil gi særlig utslag for Microsoft.

- Det er ene og alene snakk om en utsettelse innen samme regnskapsår og derfor tror jeg at veksten bare forskyves et kvartal, sier Jakobsen til Common.dk.

Selv om Windows Vista har mange utsettelser bak seg, tror ikke Jakobsen at det blir flere utsettelser nå.

Til toppen