Vista-funksjon ble designet for å irritere

Microsoft er nok lite overrasket over at mange misliker User Account Control-funksjonen i Vista.

Vista-funksjon ble designet for å irritere

Microsoft er nok lite overrasket over at mange misliker User Account Control-funksjonen i Vista.

Windows Vista innholder en funksjon som skal varsle brukere innlogget med administratorrettigheter dersom programvare ønsker å utføre oppgaver som krever mer enn standardprivilegier. Brukeren kan da enten godkjenne dette eller avvise forespørselen. Et problem med funksjonen, som heter User Account Control (UAC), er at omfanget av slike forespørsler har vært veldig høyt og ofte med flere omtrent likelydende spørsmål på rad, for eksempel i forbindelse med installasjon av programvare. Dette er blitt omfattet som masing.

Masingen skal dog være redusert med Service Pack 1 til Vista.

    Les også:

Men under et fordrag ved RSA 2008-konferansen i San Francisco i forrige uke, fortalte David Cross, en produktsjef i Microsoft, at irritasjonsfaktoren var en del av planen.

- Årsaken til å vi inkluderte UAC i plattformen, var for å irritere brukerne. Jeg mener alvor, sa Cross, ifølge ChannelWeb.

Tidligere har mange Windows-programmer krevd administratortilgang, ikke bare for ved installasjon, men også under bruk. Dette er i ferd med å bedre seg, men har gjort at mange Windows-brukere alltid er innlogget med administratorrettigheter, noe som anses som en sikkerhetsrisiko.

Cross forklarte at Microsoft med UAC ikke bare ønsker å få brukerne til å slutte å være innlogget som administratorer, men også ønsker å få tredjeparts programvareleverandører til å slutte å lage programmer som krever administratorrettigheter ved installasjon og kjøring.

- Vi trengte å endre økosystemet, og vi trengte en tung hammer for å gjøre det, sa Cross.

Den tunge hammeren skal ha gitt resultater, og færre applikasjoner og oppgaver fører nå til at advarsler spretter opp.

- På daglig basis opplever de fleste brukere null UAC-spørsmål, hevdet Cross.

Det er likevel ingen tvil om at mange brukere misliker UAC og enten skrur av UAC helt eller deaktiverer spørsmålene ved hjelp av tredjeparts-verktøyet TweakUAC.

Tall Microsoft skal ha hentet inn, viser likevel at 88 prosent av Vista-brukerne benytter operativsystemet med UAC aktivert. 66 prosent av alle arbeidsøkter skal foregå uten avbrudd fra UAC, og Cross mener denne andelen vil vokse med tiden.

- UAC er ikke en perfekt sikkerhetssperre, men det har hjulpet oss over fra "null klikks" utnyttelser til 'ett klikks" forsvar, sa Cross.

Til toppen